Ciąg określony rekurencyjnie

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mosdef21
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 09 mar 2023, 14:07
Podziękowania: 55 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Ciąg określony rekurencyjnie

Post autor: mosdef21 »

Ciąg (\(a_n)_{n \in \mathbb{N}}\) opisany jest rekurencyjnie:

\( \begin{cases}a_1=1\\ a_{n+1}=a_n(n+1)\end{cases} \)

Znajdź wzór ogólny ciągu (\(a_n)_{n \in \mathbb{N}}\).
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Ciąg określony rekurencyjnie

Post autor: kerajs »

\(a_n=n!\)
mosdef21
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 09 mar 2023, 14:07
Podziękowania: 55 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: Ciąg określony rekurencyjnie

Post autor: mosdef21 »

Dzięki a możesz rozpisać?
szymonzbir
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 07 lut 2020, 13:17
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Ciąg określony rekurencyjnie

Post autor: szymonzbir »

mosdef21 pisze: 07 sie 2023, 13:49 Dzięki a możesz rozpisać?
\[
a_{1}=1\\
a_{2}=2\\
a_{3}=6\\
a_{4}=24\\
a_{5}=120\\
\to a_{n}=n!\\
Zależność:\frac{a_{n+1}}{a_{n}}=n+1\\
Sprawdzenie: L=\frac{a_{n+1}}{a_{n}}=\frac{(n+1)!}{n!}=\frac{n!(n+1)}{n!}=n+1=P\\
\to a_{n}=n!\\
\square

\]
mosdef21
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 09 mar 2023, 14:07
Podziękowania: 55 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: Ciąg określony rekurencyjnie

Post autor: mosdef21 »

A da się to zrobić bardziej elementarnie z obliczeniami a nie na oko bo ja np. nie zauważyłem tej zależności miedzy kolejnymi wyrazami
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1646
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 428 razy

Re: Ciąg określony rekurencyjnie

Post autor: janusz55 »

Co to znaczy bardziej elementarnie?

Są trzy metody rozwiązania zadania.
1.
Można przeprowadzić dowód metodą indukcji zupełnej tego równania rekurencyjnego.
2.
Można znaleźć wzór dla \( n - \) elementowych permutacji za pomocą funkcji tworzących.
3.
Można rozwiązać ten problem z warunkami początkowymi jako równanie rekurencyjne (różnicowe).
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Ciąg określony rekurencyjnie

Post autor: kerajs »

janusz55 pisze: 07 sie 2023, 18:07
Są trzy metody rozwiązania zadania. (...)
Och metod jest więcej i to znacznie prostszych.
Najpopularniejszą i najprostszą jest wrzucenie zadania na kilka forów matematycznych i grup facebookowych, a rozwiązanie (a nawet kilka różnych rozwiązań) prędzej czy później się pojawi.
Ambitniejsi wyliczają kilka początkowych wyrazów i wpisują je w OEIS. Np: https://oeis.org/search?q=1%2C2%2C6%2C2 ... &go=Search
Brak ciągu w OEIS i odpowiedzi na forach oznacza nierozwiązywalność zadania (QED).
ODPOWIEDZ