Oblicz pochodną

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
boski12
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 20 cze 2023, 21:28
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Oblicz pochodną

Post autor: boski12 »

Oblicz pochodną
\(y = 3^x+1\)

\(y =\frac{1}{\ln x}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Oblicz pochodną

Post autor: eresh »

boski12 pisze: 27 lip 2023, 19:02 Oblicz pochodną
\(y = 3^x+1\)
\(y'=3^x\ln 3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Oblicz pochodną

Post autor: eresh »

boski12 pisze: 27 lip 2023, 19:02 Oblicz pochodną

\(y =\frac{1}{\ln x}\)
\(y=(\ln x)^{-1}\\
y'=-(\ln x)^{-2}\cdot\frac{1}{x}\\
y'=\frac{-1}{x\ln^2x}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ