Wykazać tożsamość

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mosdef21
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 09 mar 2023, 14:07
Podziękowania: 55 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Wykazać tożsamość

Post autor: mosdef21 »

1) \( \frac{\ctg x-\tg x}{\sin x +\cos x}= \frac{1}{\sin x}- \frac{1}{\cos x} \)
2) \( \frac{\tg x - \ctg x}{\tg x+\ctg x} = \frac{\tg^2 x-1}{\tg^2 x+1} \)
3)\( \frac{1-\sin x}{1+\sin x} - \frac{1+\sin x}{1-\sin x}= \frac{-4\sin x}{\cos^2x} \)
4) \((\sin x- \cos x)^2+(\sin x +\cos x)^2=2\)
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1663
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 430 razy

Re: Wykazać tożsamość

Post autor: janusz55 »

1)
Założenia. Wykorzystanie tożsamości:\( \ctg(x) = \frac{\cos(x)}{\sin(x)}. \ \ \tg(x) = \frac{\sin(x)}{\cos(x)}\)

2)
Jak w 1)

3)
Założenia. Wykonanie odejmowania po lewej stronie tozsamości.

4)
Wzory skróconego mnożenia na kwadrat różnicy i kwadrat sumy dwumianu i wykorzystanie jedynki trygonometrycznej.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Wykazać tożsamość

Post autor: eresh »

mosdef21 pisze: 18 cze 2023, 16:28 1) \( \frac{\ctg x-\tg x}{\sin x +\cos x}= \frac{1}{\sin x}- \frac{1}{\cos x} \)
\( \frac{\ctg x-\tg x}{\sin x +\cos x}= \frac{\frac{\cos x}{\sin x}-\frac{\sin x}{\cos x}}{\sin x+\cos x}=\frac{\cos^2x-\sin^2x}{(\cos x+\sin x)\sin x\cos x}=\frac{(\cos x-\sin x)(\cos x+\sin x)}{(\cos x+\sin x)\sin x\cos x}=\frac{\cos x}{\sin x\cos x}-\frac{\sin x}{\sin x\cos x}=\frac{1}{\sin x}-\frac{1}{\cos x}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Wykazać tożsamość

Post autor: eresh »

mosdef21 pisze: 18 cze 2023, 16:28
2) \( \frac{\tg x - \ctg x}{\tg x+\ctg x} = \frac{\tg^2 x-1}{\tg^2 x+1} \)
\( \frac{\tg x - \ctg x}{\tg x+\ctg x} =\frac{\tg x-\frac{1}{\tg x}}{\tg x+\frac{1}{\tg x}}=\frac{\frac{\tg ^2x-1}{\tg x}}{\frac{\tg^2x+1}{\tg x}}= = \frac{\tg^2 x-1}{\tg^2 x+1}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Wykazać tożsamość

Post autor: eresh »

mosdef21 pisze: 18 cze 2023, 16:28
3)\( \frac{1-\sin x}{1+\sin x} - \frac{1+\sin x}{1-\sin x}= \frac{-4\sin x}{\cos^2x} \)
\(\frac{1-\sin x}{1+\sin x} - \frac{1+\sin x}{1-\sin x}=\frac{(1-\sin x)^2-(1+\sin x)^2}{(1+\sin x)(1-\sin x)}=\frac{1-2\sin x+\sin^2x-1-2\sin x-\sin^2x}{1-\sin^2x}=\frac{-4\sin x}{\cos^2x}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Wykazać tożsamość

Post autor: eresh »

mosdef21 pisze: 18 cze 2023, 16:28
4) \((\sin x- \cos x)^2+(\sin x +\cos x)^2=2\)
\((\sin x- \cos x)^2+(\sin x +\cos x)^2=\sin^2x-2\sin x\cos x+\cos^2x+\sin^2x+2\sin x\cos x+\cos^2x=1+1=2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ