Ciągi

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Taotao2
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 09 lut 2023, 20:30
Podziękowania: 46 razy

Ciągi

Post autor: Taotao2 »

Korzystając z zasady indukcji matematycznej, wykaż że ciąg \((a_n)\) określony rekurencyjnie:
a) \( \begin{cases}a_1\\ a_{n+1}= \frac{1}{n(n+1)} \end{cases} \) ma wzór ogólny \(a_n= \frac{1}{n} \)

b) \( \begin{cases}a_1\\ a_{n+1}= -a_n,\ n\geq 1\end{cases} \) ma wzór ogólny \(a_n= (-1)^n\)

c) \( \begin{cases}a_1\\ a_{n+1}= 2a_n,\ n\geq 1 \end{cases} \) ma wzór ogólny \(a_n= 2^n \)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3550
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Ciągi

Post autor: Jerry »

Taotao2 pisze: 16 cze 2023, 14:45 Korzystając z zasady indukcji matematycznej, wykaż że ciąg \((a_n)\) określony rekurencyjnie:
a) \( \begin{cases}a_1\\ a_{n+1}= \frac{1}{n(n+1)} \end{cases} \) ma wzór ogólny \(a_n= \frac{1}{n} \)
To nie jest prawdą! \(a_n={1\over n(n-1)}\) dla \(n\in\nn_+\setminus\{1\}\)
Taotao2 pisze: 16 cze 2023, 14:45 Korzystając z zasady indukcji matematycznej, wykaż że ciąg \((a_n)\) określony rekurencyjnie:
b) \( \begin{cases}a_1\\ a_{n+1}= -a_n,\ n\geq 1\end{cases} \) ma wzór ogólny \(a_n= (-1)^n\)
\(a_{n+1}=(-1)^{n+1}\), bo \(a_{n+1}=-(-1)^n=(-1)^1\cdot(-1)^n=\ldots\)
Taotao2 pisze: 16 cze 2023, 14:45 Korzystając z zasady indukcji matematycznej, wykaż że ciąg \((a_n)\) określony rekurencyjnie:
c) \( \begin{cases}a_1\\ a_{n+1}= 2a_n,\ n\geq 1 \end{cases} \) ma wzór ogólny \(a_n= 2^n \)
\(a_{n+1}=2^{n+1}\), bo \(a_{n+1}=2\cdot2^n=\ldots\)

Pozdrawiam
Taotao2
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 09 lut 2023, 20:30
Podziękowania: 46 razy

Re: Ciągi

Post autor: Taotao2 »

Przepraszam niestety nie wpisałem że \(a_1=1\) w podpunktach a) i b) zaś w c) \(a_1=2\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3550
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Ciągi

Post autor: Jerry »

Taotao2 pisze: 16 cze 2023, 22:46 ... nie wpisałem że \(a_1=1\) w podpunktach a) i b) ...
No to kolejny kiks...

b) ciąg \(a_n=(-1)^n\) dla \(n\in\nn_+\setminus\{1\}\)

Pozdrawiam
Taotao2
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 09 lut 2023, 20:30
Podziękowania: 46 razy

Re: Ciągi

Post autor: Taotao2 »

Teraz jest już na pewno wszystko dobrze
a) \( \begin{cases}a_1=1\\ a_{n+1}= a_n-\frac{1}{n(n+1)} \end{cases}, n\geq 1 \) ma wzór ogólny \(a_n= \frac{1}{n} \)

b) \( \begin{cases}a_1=1\\ a_{n+1}= -a_n,\ n\geq 1\end{cases} \) ma wzór ogólny \(a_n= (-1)^n\)

c) \( \begin{cases}a_1=2\\ a_{n+1}= 2a_n,\ n\geq 1 \end{cases} \) ma wzór ogólny \(a_n= 2^n \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Ciągi

Post autor: eresh »

Taotao2 pisze: 17 cze 2023, 11:54 Teraz jest już na pewno wszystko dobrze
a) \( \begin{cases}a_1=1\\ a_{n+1}= a_n-\frac{1}{n(n+1)} \end{cases}, n\geq 1 \) ma wzór ogólny \(a_n= \frac{1}{n} \)

\(n=1:\;\;a_1=\frac{1}{1}=1\)
Z:\(a_n=\frac{1}{n}\)
T: \(a_{n+1}=\frac{1}{n+1}
\)


\(a_{n+1}=a_n-\frac{1}{n(n+1)}=\frac{1}{n}-\frac{1}{n(n+1)}=\frac{n+1-1}{n(n+1)}=\frac{1}{n+1}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Ciągi

Post autor: eresh »

Taotao2 pisze: 17 cze 2023, 11:54

b) \( \begin{cases}a_1=1\\ a_{n+1}= -a_n,\ n\geq 1\end{cases} \) ma wzór ogólny \(a_n= (-1)^n\)
Coś chyba nadal jest nie tak:
\(a_1=(-1)^{1}=-1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Ciągi

Post autor: eresh »

Taotao2 pisze: 17 cze 2023, 11:54

c) \( \begin{cases}a_1=2\\ a_{n+1}= 2a_n,\ n\geq 1 \end{cases} \) ma wzór ogólny \(a_n= 2^n \)
\(a_1=2^1=2\\\)
Z: \(a_n=2^n\)
T: \(a_{n+1}=2^{n+1}
\)

\(a_{n+1}=2a_n=2\cdot 2^n=2^{n+1}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Taotao2
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 09 lut 2023, 20:30
Podziękowania: 46 razy

Re: Ciągi

Post autor: Taotao2 »

eresh pisze: 17 cze 2023, 12:37
Taotao2 pisze: 17 cze 2023, 11:54

b) \( \begin{cases}a_1=1\\ a_{n+1}= -a_n,\ n\geq 1\end{cases} \) ma wzór ogólny \(a_n= (-1)^n\)
Coś chyba nadal jest nie tak:
\(a_1=(-1)^{1}=-1\)
Wszystko akurat jest w porządku nie zdarzył mnie się tutaj błąd.
ODPOWIEDZ