Jak można to wytłumaczyć.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pinkfl33
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 26 mar 2023, 22:43
Podziękowania: 1 raz

Jak można to wytłumaczyć.

Post autor: pinkfl33 »

Kod: Zaznacz cały

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.youtube.com/watch%3Fv%3D77ZF50ve6rs&ved=2ahUKEwj847vh-KH_AhWUBhAIHRSgDkcQwqsBegQIChAB&usg=AOvVaw1iqvhk0_ThO3xefEJMzgG4
Jakimi prawami fizyki można wytłumaczyć to wydarzenie?
pinkfl33
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 26 mar 2023, 22:43
Podziękowania: 1 raz

Re: Jak można to wytłumaczyć.

Post autor: pinkfl33 »

Może ktoś wytłumaczyć?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1685
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 440 razy

Re: Jak można to wytłumaczyć.

Post autor: janusz55 »

Wytłumaczenie tego widowiskowego doświadczenia Waltera Lewina jest następujące:

Wahadło matematyczne złożone z ciężkiej \( 15,5 \ \ kg \) kuli na stalowej linie o początkowej długości liny \( L_{0}\) zostało wprawione w ruch, w którym kula przebijała konstrukcję metalowej ramy.

Po obniżeniu metalowej konstrukcji Pan Walter Lewin zmniejszył długość liny z \( L_{0}\) na \( L_{1} \) (co nie było pokazane). Zmalała amplituda wahnięć wahadła.

Na wciągniętym wdechu Fizyk nie był trącany przez kulę. Przed pokazem musiał obliczyć wartość różnicy amplitud wahadła.
ODPOWIEDZ