Zadanie z funkcji logarytmicznej.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kapon00
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 03 maja 2023, 15:54
Podziękowania: 1 raz

Zadanie z funkcji logarytmicznej.

Post autor: kapon00 »

Punkt \(A=\left({1\over8}, -3\right)\) należy do wykresu funkcji logarytmicznej \(f\). Naszkicuj wykres funkcji \(g(x)=\left({1\over2}\right)^{|f(x)|}\)
Ostatnio zmieniony 03 maja 2023, 17:50 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
nijak
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 121
Rejestracja: 09 lis 2021, 10:17
Lokalizacja: 53°7'24"N 23°5'11"E
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 31 razy
Płeć:

Re: Zadanie z funkcji logarytmicznej.

Post autor: nijak »

Po rozwiązaniu równania \(x\log( \frac{1}{8} )=3\) otrzymujemy, że niewiadoma \(x\) jest równa \(x= -\frac{1}{\log(2)} \). Więc szukana funkcja to \(f(x)=- \frac{\log(x)}{\log(2)} \). Tutaj masz wykresy .

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 03 maja 2023, 17:52 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: \log
Jeśli doceniasz pracę autora tego rozwiązania, to podziękuj mu zostawiając 👍.

\(e^{i\pi}+1=0\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3551
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Zadanie z funkcji logarytmicznej.

Post autor: Jerry »

Skoro \(A\) należy do wykresu funkcji \(y=f(x)=\log_ax\), to
\(-3=\log_a{1\over8}\iff a^{-3}=2^{-3}\iff a=2\)
i
\(g(x)=2^{-|\log_2x|}=\begin{cases}2^{\log_2 x}&\text{ dla}&x\in(0;1)\\2^{-\log_2x}&\text{ dla}&x\ge1\end{cases}=\begin{cases}x&\text{ dla}&x\in(0;1)\\{1\over x}&\text{ dla}&x\ge1\end{cases}\)
Wykres

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 04 maja 2023, 08:18 przez supergolonka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Korekta konsyliacyjna.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Zadanie z funkcji logarytmicznej.

Post autor: eresh »

Dlaczego zniknął post z odpowiedzią nijak? Coś chyba jednak wnosił do tematu, bo zawierał poprawione przez niego wykresy. Czyżby chodziło o komentarz odnośnie moderatora, dzięki któremu straciliśmy już jednego cennego użytkownika?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
nijak
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 121
Rejestracja: 09 lis 2021, 10:17
Lokalizacja: 53°7'24"N 23°5'11"E
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 31 razy
Płeć:

Re: Zadanie z funkcji logarytmicznej.

Post autor: nijak »

Dziękuję bardzo eresh za twoją wyrozumiałość i jak zawsze prawidłowe podejście do tematu. Nie pozwalajmy aby tak wyniosły "moderator" zniesławiał naszą pracę, w której oczywiście mogą się zdażyć jakieś błędy. To ludzka rzecz ale nieludzkim podejściem jest to, że to on doprowadził do odejścia z tego forum wspaniałego użytkownika szw1970, który wiele wniósł w życie tego forum i rozumiał matematykę całkowicie. Nie wydaję mnie się żeby wyżej wspomniany ktoś umiał tak ją uprawiać.

Pozdrawiam
Jeśli doceniasz pracę autora tego rozwiązania, to podziękuj mu zostawiając 👍.

\(e^{i\pi}+1=0\)
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 377
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Zadanie z funkcji logarytmicznej.

Post autor: maria19 »

O tak :!: był wspaniały w swojej megalomanii :D
ODPOWIEDZ