Pole całkowite walca

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kotrimek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 18 maja 2022, 21:27
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

Pole całkowite walca

Post autor: kotrimek »

Wysokość walca jest o \(3\) cm dłuższa od promienia podstawy. Wiedząc, że objętość walca jest równa \(20 \pi\) cm\(^3\), oblicz pole powierzchni całkowitej tego walca.
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2023, 16:54 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3550
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Pole całkowite walca

Post autor: Jerry »

Na początku trzeba rozwiązać w liczbach dodatnich równanie:
\(\pi r^2(r+3)=20\pi\\
r^3+3r^2-20=0\\
(r-2)(r^2+5r+10)=0\\
r=2\)
Zatem
\(P_W=\pi\cdot2^2+2\pi\cdot2\cdot(2+3)=\ldots\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ