sześcian
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 18 kwie 2023, 19:26
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: sześcian
Szukana odległość to wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego \(DBGC\)sicparvismagna pisze: ↑18 kwie 2023, 20:06 Dany jest sześcian ABCDEFGH o krawędzi a. Oblicz długość punktu C od płaszczyzny zawierającej punkty D,B,G
Podstawą jest trójkąt równoboczny \(AGB\) o boku \(a\sqrt{2}\), krawędzie boczne mają długość \(a\).
\(H^2+(\frac{2}{3}\cdot\frac{a\sqrt{2}\sqrt{3}}{2})^2=a^2\\
H^2+\frac{6a^2}{9}=a^2\\
H^2=\frac{3a^2}{9}\\
H=\frac{a\sqrt{3}}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę