witam,
Dane są równania popytu i podaży:
Ppx=50-5cx
Pdx=2+3cx
Ppx=Pdx popyt=podaż
Wyszło mi, że cena, czyli cx=6
A równowaga=20
ppx=20 i Pdx=20
Trzeba było jeszcze wypełnić tabelkę i tu nie bardzo rozumiem dlaczego ktoś zrobił tak:
bcx 0 2 4 6 8 10
Ppx 50 40 30 20 10 0
Pdx 2 8 14 20 26 32
Pomyślałam, że przy Pdx, czyli podaży kierowano się ceną, że wzrasta o 6, bo podaż cx=6, ale czy tak jest w istocie?
Ale dlaczego Ppx maleje o 10? Bo to, że popyt maleje wzraz ze wzrostem ceny jest dla mnie oczywiste.Ale dlaczego o 10?
Pewnie odp. jest dla was tak banalna, ale cóż ja pierwszy raz spotykam się z ekonomią...
Więc proszę o wytłumaczenie, dzieki z góry.
Prośba o rozwiązanie równania równowagii popytu i podaży
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1544 razy
Po prostu wybrano tylko niektóre wartości c i podstawiono do wzorów na te dwie funkcje i dla mnie to wcale nie jest ekonomia tylko matematyka na poziomie SP.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Prośba o rozwiązanie równania równowagii popytu i podaży
Tak, wiem, że wybrano wartości ze wzorów...czyli 50 przy Pp i 2 przy Pd i domyśliłam się, że wartości w popycie musiały zostać tak przedstawione, aby malały a Pd wzrastała i o ile pierwsza tabelka malejąca przy pp jest dla mnie zrozumiała, to chciałam wyjaśnienia czy dobrze rozumiem, że Pd wzrasta o 6, bo taka jest cena...Ale chyba nie dostanę jasnej odp. nawet od Pani ekspert.
Pozdr.
Pozdr.
-
- Expert
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1544 razy
a widzisz tu jakąś panią twoja nie-wiedza jest tak samo niewyraźna
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.