Jak się uczyć szybko i skutecznie?
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jak się uczyć szybko i skutecznie?
Macie może jakieś sposoby? Techniki uczenia?
Trudne jest życie z dyskalkulią.
Ale jakoś sobie radzę
Ale jakoś sobie radzę
Re: Jak się uczyć szybko i skutecznie?
Polecam książki Pamięć na zawołanie i Sekrety Superpamięci - autor Buzan Tony. dużo konkretnych sposobów na zapamiętywanie dat, wzorów, liczb.
-
- Guru
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9162 razy
A ja niewiele pamiętam ,ale bardzo lubię rozwiązywać zadania.
Więc rozwiązuję i to jest jedyna forma uczenia się matematyki.
W LO pytano definicji i twierdzeń -na pamięć,no to było słabo,ale zadania -tu ok.
Studia matematyczne śr.4,9 i dyplom z wyróżnieniem i świadomość,że człowiek
uczy się czynnościowo,a nie pamięciowo.
Ważne,żeby rozumieć,wiedzieć gdzie szukać i co do czego stosować.
Więc rozwiązuję i to jest jedyna forma uczenia się matematyki.
W LO pytano definicji i twierdzeń -na pamięć,no to było słabo,ale zadania -tu ok.
Studia matematyczne śr.4,9 i dyplom z wyróżnieniem i świadomość,że człowiek
uczy się czynnościowo,a nie pamięciowo.
Ważne,żeby rozumieć,wiedzieć gdzie szukać i co do czego stosować.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Fachowiec
- Podziękowania: 14 razy
- Otrzymane podziękowania: 608 razy
Zgadzam się...radagast pisze:Jeśli chodzi o uczenie się matematyki , to trzeba rozwiązywać zadania. Moim zdaniem jest to najlepsza (jeśli nie jedyna) metoda.
Najlepszą metoda jest rozwiązywanie zadań... im więcej się zrobi, tym więcej się umie.
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
Re: Jak się uczyć szybko i skutecznie?
Ja zawsze uczyłam się na ostatnią chwilę - wbrew pozorom właśnie ta na szybko wkuta wiedza najdłużej mi zostawała w głowie
-
- Dopiero zaczynam
Nauka własna i przede wszystkim mozolne rozwiązywanie zadań, to podstawa. Korki i douczki niestety rozleniwiają, poza tym eliminują umiejętność poszukiwania błędów (bo ciągle wskazuje je korepetytor). Trzeba wybiegać przed materiał, unikać zaległości. Jeśli czegoś się nie rozumie, to oczywiście ktoś musi to wyjaśnić (nauczyciel? lepiej przygotowany kolega, koleżanka?). Bardzo dużo wiedzy jest w Internecie, trzeba z niego korzystać. Właśnie dlatego, zupełnie bezinteresownie zacząłem prowadzić kanał:
https://www.youtube.com/channel/UCvWbJj ... -bDUJylQQA
Może Wam się do czegoś przyda, idea jest taka, by zgłaszać trudności, a ja w miarę swych możliwości będę przedstawiał obrazowe rozwiązania...
https://www.youtube.com/channel/UCvWbJj ... -bDUJylQQA
Może Wam się do czegoś przyda, idea jest taka, by zgłaszać trudności, a ja w miarę swych możliwości będę przedstawiał obrazowe rozwiązania...