figury geometryczne - trójkąty

O wszystkim i o niczym.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
julioo
Witam na forum
Witam na forum
figury geometryczne - trójkąty

Post autor: julioo »

To od początku.Chodzę do 1 LO i mam straszne problemy z matematyką.Na semestr miałem 2 ale tylko dlatego ponieważ nauczycielka widzi że sie staram ale 2 mnie słabo satysfakcjonuję bo co później z maturą? Sama sie nie zda. Chodzi o to że w nowym semestrze miałem już 3 sprawdziany!Z jednego mam 2 a z pozostałych 1 i 1 ;/.Nasza nauczycielka mimo dobrego serca uczyć nie potrafi!Zgłąszalismy problem do dyrektorki i prosbę o zmianę nauczyciela ale to niemożliwe;/ Ona poprostu nie umie uczyć.
I tu zaczyna się moja prosba w stosunku do was.Sprawdzian z figury geometryczne - trójkąty muszę poprawić, czy ktos może mi powoli wytłumaczyć czego mam sie uczyć po kolei żebym to troche ogarnął? Będę sie uczył z internetu na YT są nawet ciekawe filmiki z których co nieco można ogarnąć.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Podziękowania: 53 razy
Otrzymane podziękowania: 2055 razy

Re: figury geometryczne - trójkąty

Post autor: Jerry »

julioo pisze: 08 lis 2024, 23:11 ... Ona poprostu nie umie uczyć. ...
Nie świadcz fałszywego świadectwa nauczycielowi swojemu! Po prostu zacznij wymagać pracy od siebie! Nikt nie nauczył Cię przecież jeść, mówić, pisać, chodzić, pływać, jeździć na rowerze... Próbowałeś i ogarnąłeś, no chyba ... że nie :wink:
julioo pisze: 08 lis 2024, 23:11 ...czego mam sie uczyć po kolei żebym to troche ogarnął? ..
Zainwestowałeś w podręcznik / zbiór zadań wg programu realizowanego przez Nauczycielkę? Tam znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz! I do roboty, ogarnij się!

Pozdrawiam
PS. I polecamy oczywiście nasz portal :idea:
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 489 razy

Post autor: janusz55 »

Z Twojej wypowiedzi wynika, że masz ochotę do nauki matematyki tylko jesteś bezradny.

Z działu dotyczącego trójkątów proponuję, abyś zmierzył się z następującymi zadaniami:

1.
Sprawdź czy istnieje trójkąt bokach podanej długości:

a)\( 5, 8, 12,\)

b) \( 2, \pi, \sqrt{2}, \)

c) \( 6 km, 500 m , 6000 m \)

d) \( 8dcm, 16cm, 900 mm.\)

2.
Oblicz długości ramion trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych \( a, b \) i przeciwprostokątnej \( c, \) jeżeli

a) \( c = a, \ \ a = 4,\ \ b = 2. \) b) \( a = 2\sqrt{2}, b = b, c = 2\sqrt{3} \) c) \( a = c, b=4, c = 1+\sqrt{15} \)

3.
Jakie pole ma trójkąt równoboczny o boku długości \( 3\sqrt{3} ? \)

4.
Jaką długość powinien mieć bok trójkąta równobocznego, aby jego pole było równe \( 1 ?\)

5.
Jaki obwód ma trójkąt równoboczny, którego wysokość jest równa \( 5 ? \)

6.
Sprawdź, czy trójkąt o bokach podanych długości jest prostokątny

a)\( 17, 8, 15, \)

b) \( 2,\sqrt{3}, \sqrt{5},\)

c) \( 14, 2\sqrt{3}, 2\sqrt{46}.\)

7.
Czy istnieje liczba \( x, \) dla której punkty \( A,B, C \) są współliniowe:

a) \( |AB| = 3x -2, |BC|=2x, |AC|= x+3 \)

b) \( |AB| = \sqrt{2}x -1, |BC|= 2\sqrt{2}x, |AC|=1 \)

c) \( |AB| = x-1, |BC| = x+1, |AC| = 2x+1.\)

8.
W pewnym trójkącie równoramiennym o obwodzie \( 21 \) stosunek długości ramienia do podstawy wynosi \( 2:3 \) Oblicz pole tego trójkąta.

9.
Trójkąt prostokątny ma przyprostokątne dlugości \( 6 \) i \( 8 \) Oblicz długość odcinków, na które wysokość opuszczona z wierzchołka kąta prostego dzieli przeciwprostokątną.

10.
Oblicz pole trójkąta równobocznego, w którym punkt przecięcia wysokości

a) jest odległy od boków o \( 5,\)

b) jest odległy od wierzchołka o \( d.\)

Systematycznie ucz się matematyki, poświęcając jej przynajmniej jedną godzinę dziennie. Staraj się rozwiązywać zadania samodzielnie. W razie wątpliwości służymy pomocą na Forum.
visaboss
Witam na forum
Witam na forum

Post autor: visaboss »

Nauczyciele to tylko część, myślę, że najważniejsza jest samokształcenie i zdobywanie doświadczenia dla siebie
kayakerpelican
Witam na forum
Witam na forum

Post autor: kayakerpelican »

Rozumiem Twoje zmagania, matematyka może być naprawdę wymagająca, szczególnie na wczesnych poziomach szkół średnich. Jeśli chodzi o trójkąty to zacznijmy od podstawowych wzorów i twierdzeń: Rodzaje trójkątów (równoboczny, równoramienny, równoramienny), wzór na obliczenie pola trójkąta, twierdzenie, Pitagoras (w trójkątach prostokątnych), wzór na obliczenie obwodu ( suma długości boków), właściwości kątów (na przykład kąty w trójkącie mają sumę 180°). Tylko w przypadku niektórych pytań może to być trudne, ale jeśli wiesz, jak to zastosować, nauka matematyki będzie zdecydowanie łatwiejsza.
ODPOWIEDZ