To od początku.Chodzę do 1 LO i mam straszne problemy z matematyką.Na semestr miałem 2 ale tylko dlatego ponieważ nauczycielka widzi że sie staram ale 2 mnie słabo satysfakcjonuję bo co później z maturą? Sama sie nie zda. Chodzi o to że w nowym semestrze miałem już 3 sprawdziany!Z jednego mam 2 a z pozostałych 1 i 1 ;/.Nasza nauczycielka mimo dobrego serca uczyć nie potrafi!Zgłąszalismy problem do dyrektorki i prosbę o zmianę nauczyciela ale to niemożliwe;/ Ona poprostu nie umie uczyć.
I tu zaczyna się moja prosba w stosunku do was.Sprawdzian z figury geometryczne - trójkąty muszę poprawić, czy ktos może mi powoli wytłumaczyć czego mam sie uczyć po kolei żebym to troche ogarnął? Będę sie uczył z internetu na YT są nawet ciekawe filmiki z których co nieco można ogarnąć.
figury geometryczne - trójkąty
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Podziękowania: 53 razy
- Otrzymane podziękowania: 2055 razy
Re: figury geometryczne - trójkąty
Nie świadcz fałszywego świadectwa nauczycielowi swojemu! Po prostu zacznij wymagać pracy od siebie! Nikt nie nauczył Cię przecież jeść, mówić, pisać, chodzić, pływać, jeździć na rowerze... Próbowałeś i ogarnąłeś, no chyba ... że nie
Zainwestowałeś w podręcznik / zbiór zadań wg programu realizowanego przez Nauczycielkę? Tam znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz! I do roboty, ogarnij się!
Pozdrawiam
PS. I polecamy oczywiście nasz portal
-
- Fachowiec
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 489 razy
Z Twojej wypowiedzi wynika, że masz ochotę do nauki matematyki tylko jesteś bezradny.
Z działu dotyczącego trójkątów proponuję, abyś zmierzył się z następującymi zadaniami:
1.
Sprawdź czy istnieje trójkąt bokach podanej długości:
a)\( 5, 8, 12,\)
b) \( 2, \pi, \sqrt{2}, \)
c) \( 6 km, 500 m , 6000 m \)
d) \( 8dcm, 16cm, 900 mm.\)
2.
Oblicz długości ramion trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych \( a, b \) i przeciwprostokątnej \( c, \) jeżeli
a) \( c = a, \ \ a = 4,\ \ b = 2. \) b) \( a = 2\sqrt{2}, b = b, c = 2\sqrt{3} \) c) \( a = c, b=4, c = 1+\sqrt{15} \)
3.
Jakie pole ma trójkąt równoboczny o boku długości \( 3\sqrt{3} ? \)
4.
Jaką długość powinien mieć bok trójkąta równobocznego, aby jego pole było równe \( 1 ?\)
5.
Jaki obwód ma trójkąt równoboczny, którego wysokość jest równa \( 5 ? \)
6.
Sprawdź, czy trójkąt o bokach podanych długości jest prostokątny
a)\( 17, 8, 15, \)
b) \( 2,\sqrt{3}, \sqrt{5},\)
c) \( 14, 2\sqrt{3}, 2\sqrt{46}.\)
7.
Czy istnieje liczba \( x, \) dla której punkty \( A,B, C \) są współliniowe:
a) \( |AB| = 3x -2, |BC|=2x, |AC|= x+3 \)
b) \( |AB| = \sqrt{2}x -1, |BC|= 2\sqrt{2}x, |AC|=1 \)
c) \( |AB| = x-1, |BC| = x+1, |AC| = 2x+1.\)
8.
W pewnym trójkącie równoramiennym o obwodzie \( 21 \) stosunek długości ramienia do podstawy wynosi \( 2:3 \) Oblicz pole tego trójkąta.
9.
Trójkąt prostokątny ma przyprostokątne dlugości \( 6 \) i \( 8 \) Oblicz długość odcinków, na które wysokość opuszczona z wierzchołka kąta prostego dzieli przeciwprostokątną.
10.
Oblicz pole trójkąta równobocznego, w którym punkt przecięcia wysokości
a) jest odległy od boków o \( 5,\)
b) jest odległy od wierzchołka o \( d.\)
Systematycznie ucz się matematyki, poświęcając jej przynajmniej jedną godzinę dziennie. Staraj się rozwiązywać zadania samodzielnie. W razie wątpliwości służymy pomocą na Forum.
Z działu dotyczącego trójkątów proponuję, abyś zmierzył się z następującymi zadaniami:
1.
Sprawdź czy istnieje trójkąt bokach podanej długości:
a)\( 5, 8, 12,\)
b) \( 2, \pi, \sqrt{2}, \)
c) \( 6 km, 500 m , 6000 m \)
d) \( 8dcm, 16cm, 900 mm.\)
2.
Oblicz długości ramion trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych \( a, b \) i przeciwprostokątnej \( c, \) jeżeli
a) \( c = a, \ \ a = 4,\ \ b = 2. \) b) \( a = 2\sqrt{2}, b = b, c = 2\sqrt{3} \) c) \( a = c, b=4, c = 1+\sqrt{15} \)
3.
Jakie pole ma trójkąt równoboczny o boku długości \( 3\sqrt{3} ? \)
4.
Jaką długość powinien mieć bok trójkąta równobocznego, aby jego pole było równe \( 1 ?\)
5.
Jaki obwód ma trójkąt równoboczny, którego wysokość jest równa \( 5 ? \)
6.
Sprawdź, czy trójkąt o bokach podanych długości jest prostokątny
a)\( 17, 8, 15, \)
b) \( 2,\sqrt{3}, \sqrt{5},\)
c) \( 14, 2\sqrt{3}, 2\sqrt{46}.\)
7.
Czy istnieje liczba \( x, \) dla której punkty \( A,B, C \) są współliniowe:
a) \( |AB| = 3x -2, |BC|=2x, |AC|= x+3 \)
b) \( |AB| = \sqrt{2}x -1, |BC|= 2\sqrt{2}x, |AC|=1 \)
c) \( |AB| = x-1, |BC| = x+1, |AC| = 2x+1.\)
8.
W pewnym trójkącie równoramiennym o obwodzie \( 21 \) stosunek długości ramienia do podstawy wynosi \( 2:3 \) Oblicz pole tego trójkąta.
9.
Trójkąt prostokątny ma przyprostokątne dlugości \( 6 \) i \( 8 \) Oblicz długość odcinków, na które wysokość opuszczona z wierzchołka kąta prostego dzieli przeciwprostokątną.
10.
Oblicz pole trójkąta równobocznego, w którym punkt przecięcia wysokości
a) jest odległy od boków o \( 5,\)
b) jest odległy od wierzchołka o \( d.\)
Systematycznie ucz się matematyki, poświęcając jej przynajmniej jedną godzinę dziennie. Staraj się rozwiązywać zadania samodzielnie. W razie wątpliwości służymy pomocą na Forum.
Nauczyciele to tylko część, myślę, że najważniejsza jest samokształcenie i zdobywanie doświadczenia dla siebie
-
- Witam na forum
Rozumiem Twoje zmagania, matematyka może być naprawdę wymagająca, szczególnie na wczesnych poziomach szkół średnich. Jeśli chodzi o trójkąty to zacznijmy od podstawowych wzorów i twierdzeń: Rodzaje trójkątów (równoboczny, równoramienny, równoramienny), wzór na obliczenie pola trójkąta, twierdzenie, Pitagoras (w trójkątach prostokątnych), wzór na obliczenie obwodu ( suma długości boków), właściwości kątów (na przykład kąty w trójkącie mają sumę 180°). Tylko w przypadku niektórych pytań może to być trudne, ale jeśli wiesz, jak to zastosować, nauka matematyki będzie zdecydowanie łatwiejsza.