Uzasadnić ze
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
Podciąg \(x_{2n}=4n\) zmierza do nieskończoności, tymczasem podciąg \(x_{2n-1}=0\) zmierza do zera. Każd podciąg ciągu zbieżnego zmierza do tej samej granicy.
-
- Fachowiec
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
Można to udowodnić bezpośrednio z definicji. Ja skorzystałem z twierdzenia, które zacytowałem w swojej odpowiedzi.
Wskazówki.
1. Przypuśćmy, że ciąg ma granicę właściwą, czyli skończoną, powiedzmy, \(a\in\rr\). Przyjmij \(\varepsilon=\frac{1}{2}\) i rozważ wyrazy o numerach parzystych.
2. Przypuśćmy, że ciąg ma granicę równą \(+\infty\). Ponownie przyjmij \(\varepsilon=\frac{1}{2}\) i rozważ wyrazy o numerach nieparzystych.
3. Ponieważ \(x_n\geqslant 0\) dla każdego \(n\in\nn\), to ciąg nie może zmierzać do \(-\infty\).
Wskazówki.
1. Przypuśćmy, że ciąg ma granicę właściwą, czyli skończoną, powiedzmy, \(a\in\rr\). Przyjmij \(\varepsilon=\frac{1}{2}\) i rozważ wyrazy o numerach parzystych.
2. Przypuśćmy, że ciąg ma granicę równą \(+\infty\). Ponownie przyjmij \(\varepsilon=\frac{1}{2}\) i rozważ wyrazy o numerach nieparzystych.
3. Ponieważ \(x_n\geqslant 0\) dla każdego \(n\in\nn\), to ciąg nie może zmierzać do \(-\infty\).