Rachunek ROR

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Martusia1104
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 16 lis 2021, 14:51

Rachunek ROR

Post autor: Martusia1104 »

Witam, mam problem z takim zadaniem. Wynikiem ma być 1625,8 zł. Proszę o pomoc.
Miesięczna stopa ROR wynosi 3%. Odsetki kapitalizuje się na koniec ostatniego dnia miesiąca, a w trakcie miesiąca nalicza się odsetki proste. Oblicz saldo ROR na koniec kwietnia, jeśli:
- na koniec marca saldo rachunku wynosiło 300 zł,
- 4 kwietnia i 26 kwietnia wpłacono na rachunek po 1100 zł,
- 12 kwietnia wypłacono z rachunku 900 zł.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Rachunek ROR

Post autor: korki_fizyka »

Skoro miesięczna stopa wynosi aż 3% (w którym to banku? ;) ) i przyjmując 30 dni w kwietniu, to wypada 0,1% dziennie. Po tych operacjach saldo na koniec miesiąca wychodzi 1627,38 zł

PS. Oddzielną kwestią jest jak to się ma do geometrii płaszczyzny, działu w którym zamieściłaś swój problem :?:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1626
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Rachunek ROR

Post autor: janusz55 »

Tabela
\( \begin{array}{|c|c|c|c|} \hline
Data\ \ operacji & Saldo \ \ po \ \ operacji \ \ [zł] & Odsetki \ \ [zł] & Czas\ \ oprocentowania\ \ [dni] \\ \hline
31 \ \ Marca & F_{0}= 300 & - & - \\ \hline
4 \ \ Kwietnia & F_{1} =1400 & I_{1} = 300\cdot 4\cdot 0,001 = 1,20 & 4 \\ \hline
12 \ \ Kwietnia & F_{2} = 1400 -900 =500 & I_{2}= 1400\cdot 8\cdot 0,001 = 11,20 & 8 \\ \hline
26 \ \ Kwietnia & F_{3}= 500 +1100= 1600 & I_{3} = 500\cdot 14 \cdot 0,001 = 7,00 & 14 \\ \hline
30 \ \ Kwietnia & F_{4}= 1600 & I_{4} = 1600\cdot 4 \cdot 0,001 = 6,40 & 4 \\ \hline
\end{array} \)


Suma naliczonych odsetek:
\( I = I_{1}+ I_{2}+I_{3} +I_{4} = 1,20 zł + 11,20 zł + 7,00 \ \ zł + 6,40 \ \ zł = 25,80 zł \)

Saldo na ROR w dniu \( 30 \) Kwietnia wynosi \( F = F_{4}+ I = 1600 \ \ zł + 25,80 \ \ zł = 1625, 80 \ \ zł.\)
ODPOWIEDZ