Styczna do wykresu funkcji z parametrem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
domin2k4
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 01 kwie 2023, 11:30
Podziękowania: 3 razy

Styczna do wykresu funkcji z parametrem

Post autor: domin2k4 »

Dana jest funkcja \(f(x)=x^3+\frac{m}{x}\), której dziedziną jest zbiór \(D= (−\infty, 0) \cup (0, \infty)\). Styczna do wykresu funkcji \(f(x)\) w punkcie \((1, f(1))\) jest prostopadła do prostej o równaniu \(y=−x+2\). Ile wynosi współczynnik \(m\)?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Styczna do wykresu funkcji z parametrem

Post autor: eresh »

domin2k4 pisze: 01 kwie 2023, 11:32 Dana jest funkcja \(f(x)=x^3+\frac{m}{x}\), której dziedziną jest zbiór \(D= (−\infty, 0) \cup (0, \infty)\). Styczna do wykresu funkcji \(f(x)\) w punkcie \((1, f(1))\) jest prostopadła do prostej o równaniu \(y=−x+2\). Ile wynosi współczynnik \(m\)?
styczna: \(y=ax+b\)
\(a=1\\
f'(1)=1\\
f'(x)=3x^2-\frac{m}{x^2}\\
3-\frac{m}{1}=1\\
-m=-2\\
m=2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ