optymalizacja

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
BarT123oks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

optymalizacja

Post autor: BarT123oks »

W układzie współrzędnych dane są punkty \(A=(-3,-1)\), \(B=(4,6)\). Na wykresie funkcji \(y=3\sqrt{x}-1\) znajdź taki punkt \(C\), dla którego pole trójkąta ABC jest najmniejsze.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: optymalizacja

Post autor: kerajs »

\(
\vec{AB}= \left[ 7,7\right] \\
\vec{AC}= \left[ k-(-3),(3\sqrt{k}-1)-(-1) \right] \ \ \wedge \ \ k \ge 0 \\
P(k)= \frac{1}{2} | \vec{AB} \times \vec{AC}| = \frac{1}{2} |7(3\sqrt{k})-7(k+3)|\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3540
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1946 razy

Re: optymalizacja

Post autor: Jerry »

Albo, cwanie,:
Ponieważ \(A,\ B\) należą do prostej \(y=x+2\), to poszukajmy punktu na krzywej, który jest najbliżej tej prostej. Albo inaczej: takiego \(C(x_0, 3\sqrt{x_0}-1)\), że
\(\left(3\sqrt{x_0}-1\right)'=(x+2)'\)

Pozdrawiam
PS.
\(C({9\over4},{7\over2})\); uruchom suwak
ODPOWIEDZ