Rozwiąż układ równań nieliniowych
\[ \begin{cases} 4y+3xy+1=0\\7x+yx+2=0\end{cases} \]
Układ równań nieliniowych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 372
- Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
- Podziękowania: 346 razy
- Otrzymane podziękowania: 95 razy
Re: Układ równań nieliniowych
Jakies próby podjął-eś/aś
\(x_1=-\frac{33+\sqrt{417} }{42} , y_1= -\frac{23+\sqrt{417} }{8} \)
lub
\(x_2=\frac{-33+\sqrt{417} }{42} , y_2= \frac{-23+\sqrt{417} }{8} \)
sprawdź czy dobrze
\(x_1=-\frac{33+\sqrt{417} }{42} , y_1= -\frac{23+\sqrt{417} }{8} \)
lub
\(x_2=\frac{-33+\sqrt{417} }{42} , y_2= \frac{-23+\sqrt{417} }{8} \)
sprawdź czy dobrze
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Układ równań nieliniowych
\(4y+3xy+1=0\\
3xy=-4y-1\\
x=\frac{-4y-1}{3y}\)
\(7x+xy+2=0\\
7\cdot\frac{-4y-1}{3y}+y\cdot\frac{-4y-1}{3y}+2=0\\
\frac{-28y-7}{3y}+\frac{-4y^2-y}{3y}+2=0\\
-28y-7-4y^2-y+6y=0\\
-4y^2-23y-7=0\\
\)
dalej zapewne dasz już radę
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę