Wielomian

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
janiezadenziutek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 28 mar 2023, 20:12
Podziękowania: 3 razy

Wielomian

Post autor: janiezadenziutek »

Dany jest wielomian stopnia trzeciego \(W(x)\), którego współczynnik przy najwyższej potędze zmiennej jest równy \(1\). Do wykresu funkcji \(W(x)\) należą punkty \(A=(1,3)\) oraz \(B=(3,3)\). Funkcja jest niedodatnia w przedziale \((- \infty ,0\rangle\).
a) Napisz wzór wielomianu \(W(x)\)
b) Oblicz współrzędne punktów wspólnych wielomianu \(W(x)\) z prostą \(4x-y-9=0\)

Wiem, że muszę wyjść z \(x^3+ax^2+bx+c\) tylko nie wiem co z tym "\(c\)" zrobić. Wiem również, że trzeba zrobić \(W(1)=3,\ W(3)=3\) jednak nie wiem co zrobić z przedziałem \((-\infty ,0\rangle\).
Ostatnio zmieniony 28 mar 2023, 21:51 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Wielomian

Post autor: eresh »

janiezadenziutek pisze: 28 mar 2023, 20:21 jednak nie wiem co zrobić z przedziałem (\infty ,0>.
\(W(0)=0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
janiezadenziutek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 28 mar 2023, 20:12
Podziękowania: 3 razy

Re: Wielomian

Post autor: janiezadenziutek »

a co zrobić z tym c
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Wielomian

Post autor: eresh »

janiezadenziutek pisze: 28 mar 2023, 20:33 a co zrobić z tym c
obliczyć :)
\(W(x)=x^3+ax^2+bx+c\\
W(0)=0\\
0+a\cdot 0+b\cdot 0+c=0\\
c=0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Taotao2
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 09 lut 2023, 20:30
Podziękowania: 46 razy

Re: Wielomian

Post autor: Taotao2 »

A jak wygląda wzór tego wielomianu?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Wielomian

Post autor: eresh »

Taotao2 pisze: 28 mar 2023, 21:21 A jak wygląda wzór tego wielomianu?
\(W(x)=x^3+ax^2+bx+c\\
W(0)=0\So c=0\\\)



\(W(1)=3\\
1+a+b=3\So a=2-b\\
\)


\(W(3)=3\\
27+9a+3b=3\\
9a+3b=-24\\
3a+b=-8\\
6-3b+b=-8\\
-2b=-14\\
b=7\\
a=-5\)

\(
W(x)=x^3-5x^2+7x\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ