czworokąty i okręgi - 2 zadania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
crybe
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 27 lut 2023, 17:44
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

czworokąty i okręgi - 2 zadania

Post autor: crybe »

1. Z punktu P poprowadzono proste styczne do okręgu w punktach X i Y. Punkty X i Y dzielą ten okrąg na dwa łuki, na krótszym łuku wybrano dowolnie punkt Z. Udowodnić, że suma miar kątów |PXZ| i |ZYP| nie zależy od wyboru punktu Z.
2. W czworokącie wypukłym ABCD dwusieczne kątów A i B przecinają się w punkcie M, dwusieczne kątów B i C w punkcie N, dwusieczne kątów C i D w punkcie K, dwusieczne kątów D i A w punkcie L. Wykazać, że jeśli punkty K, L, M, N są wierzchołkami czworokąta, to jest on cykliczny.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Re: czworokąty i okręgi - 2 zadania

Post autor: Jerry »

crybe pisze: 27 mar 2023, 21:12 1. Z punktu P poprowadzono proste styczne do okręgu w punktach X i Y. Punkty X i Y dzielą ten okrąg na dwa łuki, na krótszym łuku wybrano dowolnie punkt Z. Udowodnić, że suma miar kątów |PXZ| i |ZYP| nie zależy od wyboru punktu Z.
Zrób schludny rysunek, niech \(Q\) będzie środkiem okręgu i \(|\angle XPY|=\alpha\). Wtedy, kolejno,:
  • \(|\angle XQY|=180^\circ-\alpha\) (wypukłego)
  • \(|\angle XQY|=180^\circ+\alpha\) (wklęsłego)
  • \(|\angle XZY|=90^\circ+{\alpha\over2}\) (wypukłego)
  • \(|\angle XZY|=270^\circ-{\alpha\over2}\) (wklęsłego)
i bilansujemy kąty czworokąta \(PYZX\):
\(\alpha+|\angle PYZ|+270^\circ-{\alpha\over2}+|\angle ZXP|=360^\circ\iff|\angle PYZ|+|\angle ZXP|=90^\circ-{\alpha\over2}=const. \ CKD\)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Re: czworokąty i okręgi - 2 zadania

Post autor: Jerry »

crybe pisze: 27 mar 2023, 21:12 2. W czworokącie wypukłym ABCD dwusieczne kątów A i B przecinają się w punkcie M, dwusieczne kątów B i C w punkcie N, dwusieczne kątów C i D w punkcie K, dwusieczne kątów D i A w punkcie L. Wykazać, że jeśli punkty K, L, M, N są wierzchołkami czworokąta, to jest on cykliczny.
Przyjmijmy standardowe oznaczenia.
\(\begin{cases}|\angle KLM|=|\angle ALD|=180^\circ-{\alpha\over2}-{\delta\over2}\\
|\angle KNM|=|\angle BNC|=180^\circ-{\beta\over2}-{\gamma\over2}\end{cases}\So\\
\quad\So|\angle KLM|+|\angle KNM|=360^\circ-{\alpha+\beta+\gamma+\delta\over2} =306^\circ-{360^\circ\over2}=180^\circ\)
co jest równoznaczne z cyklicznością czworokąta \(MNLK\).

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ