ciąg geometryczny malejący

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
BarT123oks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

ciąg geometryczny malejący

Post autor: BarT123oks »

Trzy liczby, których suma jest równa \(39\), tworzą ciąg geometryczny malejący. Drugi wyraz ciągu jest iloczynem liczby \(0,3\) przez sumę pozostałych wyrazów. Wyznacz te liczby.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: ciąg geometryczny malejący

Post autor: Jerry »

Wystarczy rozwiązać układ:
\(\begin{cases}x+y+z=39\\ y^2=xz\\y=0,3\cdot(x+z)\end{cases}\)
Na początek: z (i) i (iii) wynika \(y=0,3\cdot(39-y)\)...

Pozdrawiam

[edited] z rozwiązania wybierz ciąg malejący :idea:
ODPOWIEDZ