Dana jest funkcja \(\begin{cases} \frac{1}{ax} &\text{dla}& x \in (- \infty, - 1) \cup (4, \infty) \\ ax+b&\text{dla}& x \in \langle-1,4\rangle\end{cases}\) które jest ciągła w \(\rr\).
a) Podaj największą możliwa wartość a
b) Podaj najmniejsza możliwa wartość b
Ostatnio zmieniony 25 mar 2023, 21:44 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:Poprawa kodu: &, \text { }
Rozwiąż układ: \(\begin{cases} \frac{1}{-a}=-a+b \\ \frac{1}{4a}=4a+b \end{cases} \)
i z dwóch rozwiązań wybieraj te które odpowiada ja pytania z a) i b)