trójkąt w układzie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 95
- Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
- Podziękowania: 34 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
trójkąt w układzie
Punkty \(A=(-1,0),\ B=(7,0),\ C=(0,1)\) są wierzchołkami trójkąta \(ABC\). Napisz równanie okręgu opisanego na tym trójkącie.
Ostatnio zmieniony 25 mar 2023, 21:38 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: interpunkcja
Powód: Poprawa wiadomości: interpunkcja
- nijak
- Czasem tu bywam
- Posty: 121
- Rejestracja: 09 lis 2021, 10:17
- Lokalizacja: 53°7'24"N 23°5'11"E
- Podziękowania: 40 razy
- Otrzymane podziękowania: 31 razy
- Płeć:
Re: trójkąt w układzie
Jeśli doceniasz pracę autora tego rozwiązania, to podziękuj mu zostawiając .
\(e^{i\pi}+1=0\)
\(e^{i\pi}+1=0\)
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 22
- Rejestracja: 05 kwie 2023, 09:01
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: trójkąt w układzie
Aby napisać równanie okręgu opisanego na trójkącie ABC, musimy najpierw znaleźć jego środek i promień. Wiadomo, że okrąg ten przechodzi przez punkty A, B i C, więc jego środek musi leżeć na środkowej prostopadłej do boku AB, która przechodzi przez punkt C. Możemy to zapisać jako równanie prostej:
\({AB}: y = 0\)
Ponieważ punkt C ma współrzędne (0, 1), to środek okręgu musi znajdować się na prostej:
\({AC}: x = \frac{-1}{2}\)
która jest środkową prostopadłą do boku BC.
Podobnie jak w przypadku prostej przechodzącej przez punkt C, możemy znaleźć równanie prostej przechodzącej przez punkt B i prostopadłej do boku AC:
\({BC}: y - 1 = \frac{1}{7}(x - 0)\)
Następnie znajdujemy punkt przecięcia prostych \({AB}\) i \({AC}\), który jest środkiem okręgu opisanego:
\({AB} \cap {AC}: \left(\frac{-1}{2}, 0\right)\)
Promień okręgu opisanego jest równy odległości między środkiem a dowolnym wierzchołkiem trójkąta. Możemy użyć punktu A:
\(r = \sqrt{\left(\frac{-1}{2} + 1\right)^2 + 0^2} = \frac{\sqrt{5}}{2}\)
Ostatecznie, równanie okręgu opisanego na trójkącie ABC jest dane wzorem:
\((x - \frac{-1}{2})^2 + (y - 0)^2 = (\frac{\sqrt{5}}{2})^2\)
lub po uproszczeniu:
\((x + \frac{1}{2})^2 + y^2 = \frac{5}{4}\)
\({AB}: y = 0\)
Ponieważ punkt C ma współrzędne (0, 1), to środek okręgu musi znajdować się na prostej:
\({AC}: x = \frac{-1}{2}\)
która jest środkową prostopadłą do boku BC.
Podobnie jak w przypadku prostej przechodzącej przez punkt C, możemy znaleźć równanie prostej przechodzącej przez punkt B i prostopadłej do boku AC:
\({BC}: y - 1 = \frac{1}{7}(x - 0)\)
Następnie znajdujemy punkt przecięcia prostych \({AB}\) i \({AC}\), który jest środkiem okręgu opisanego:
\({AB} \cap {AC}: \left(\frac{-1}{2}, 0\right)\)
Promień okręgu opisanego jest równy odległości między środkiem a dowolnym wierzchołkiem trójkąta. Możemy użyć punktu A:
\(r = \sqrt{\left(\frac{-1}{2} + 1\right)^2 + 0^2} = \frac{\sqrt{5}}{2}\)
Ostatecznie, równanie okręgu opisanego na trójkącie ABC jest dane wzorem:
\((x - \frac{-1}{2})^2 + (y - 0)^2 = (\frac{\sqrt{5}}{2})^2\)
lub po uproszczeniu:
\((x + \frac{1}{2})^2 + y^2 = \frac{5}{4}\)