Trójkąt opisany na okręgu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Korni131
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 19 wrz 2022, 00:03
Podziękowania: 9 razy

Trójkąt opisany na okręgu

Post autor: Korni131 »

Na okręgu o równaniu \((𝑥 + 4)^2 + (𝑦 − 2)^2= 5\) opisano trójkąt \(ABC\). Oblicz współrzędne wierzchołka \(C\), jeżeli \(A = (−9, −3); B = (1, 2)\)
Ostatnio zmieniony 25 mar 2023, 21:47 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: cała matematyka w kodzie i [tex] [/tex]
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Trójkąt opisany na okręgu

Post autor: radagast »

Z czym masz problem? Pomożemy :)
Korni131
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 19 wrz 2022, 00:03
Podziękowania: 9 razy

Re: Trójkąt opisany na okręgu

Post autor: Korni131 »

Już przemyślałem i chyba wiem
irunislaw
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 22 mar 2024, 12:12
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Trójkąt opisany na okręgu

Post autor: irunislaw »

Jesteś w stanie wysłać rozwiazanie ? Mam podobne zadanie i nie mam pojecia jak sie za nie zabrac 🥺
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3610
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 52 razy
Otrzymane podziękowania: 1975 razy

Re: Trójkąt opisany na okręgu

Post autor: Jerry »

  1. Z pęku prostych punktu \(B\) (pionowa nie spełnia warunków zadania) \(y=m(x-1)+2\) wybierzmy te proste, które są oddalone od środka okręgu o promień, czyli
    \[\frac{|m\cdot(-5)-2+2|}{\sqrt{m^2+(-1)^2}}=\sqrt5\\\ldots\\ m={1\over2}\vee m=-{1\over2}\]
    Pierwsze z rozwiązań wyznacza prostą \(AB\), zatem prosta \(BC\) ma równanie \[y=-{1\over2}x+{5\over2}\]
  2. analogicznie poszukujemy prostej \(AC\) i otrzymujemy \[y=2x+15\]
  3. \[C:\begin{cases}y=-{1\over2}x+{5\over2}\\y=2x+15\end{cases}\iff C(-5,5)\]
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ