wodny roztwór

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
TwojaKotQ
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 77
Rejestracja: 21 lut 2010, 13:03

wodny roztwór

Post autor: TwojaKotQ »

Ile gramów wody należy dodać do 500 gramów 75-procentowego wodnego roztworu etanolu , aby otrzymać roztwór 45-procentowy?
proszę podać obliczenia.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(75%\cdot500=375g\)-waga etanolu w roztworze
x- waga dolanej wody (g)
500+x- waga rozcieńczonego roztworu, w którym 375g stanowi 45%

\(45%(500+x)=375\\0,45(500+x)=375\\225+0,45x=375\\0,45x=150\\x=333\frac{1}{3}g\)
TwojaKotQ
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 77
Rejestracja: 21 lut 2010, 13:03

Post autor: TwojaKotQ »

Dziękuje
ODPOWIEDZ