Dziedzina tożsamości.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mosdef21
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 09 mar 2023, 14:07
Podziękowania: 55 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Dziedzina tożsamości.

Post autor: mosdef21 »

Jak wyznaczyć dziedzinę tej tożsamości:
\[\frac{\sin4\alpha}{1+\cos4\alpha}\cdot\frac{\cos2\alpha}{1+\cos2\alpha}\cdot\frac{\cos\alpha}{1+\cos\alpha}=\tg\frac{\alpha}{2}.\]
Wiem, że dziedzina wyrażenia po lewej stronie jest różna od wyrażenia po prawej. Czy coś z tym zadaniem jest nie tak?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1551
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 409 razy

Re: Dziedzina tożsamości.

Post autor: janusz55 »

Jaka jest dziedzina strony L ?
Jaka jest dziedzina strony P ?
Ostatnio zmieniony 24 mar 2023, 22:15 przez janusz55, łącznie zmieniany 1 raz.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Dziedzina tożsamości.

Post autor: radagast »

Jeśli dziedzina lewej strony jest inna niż dziedzina prawej strony ( a jest) to to wyrażenie nie jest tożsamością .
mosdef21
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 09 mar 2023, 14:07
Podziękowania: 55 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: Dziedzina tożsamości.

Post autor: mosdef21 »

Czyli zadanie z próbnej matury na stronie zadania.info jest źle sformułowane.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3532
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: Dziedzina tożsamości.

Post autor: Jerry »

radagast pisze: 24 mar 2023, 22:14 Jeśli dziedzina lewej strony jest inna niż dziedzina prawej strony ( a jest) to to wyrażenie nie jest tożsamością .
Co nie przeszkadza stwierdzić, myśląc pozytywnie o rozstrzyganym problemie, że równość zachodzi dla każdego \(\alpha\), dla którego jest ono określone!

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ