Niewymierne pierwiastki wielomianu?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mimosa09
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 24 mar 2023, 12:12
Płeć:

Niewymierne pierwiastki wielomianu?

Post autor: mimosa09 »

Jak znaleźć przybliżoną wartość pierwiastka niewymiernego funkcji:
\(W(x)=x^3−6x^2+12x−26\)

Odp. Około 4,6.
Poprosiłbym o jakiś sposób (najlepiej) na poziomie licealnym Kiedyś robiłem takie przykłady metodą w której zawężałem przedziały, ale kompletnie nie mogę sobie jej przypomnieć, a przekopanie sieci również nie dało rezultatów
Ostatnio zmieniony 24 mar 2023, 13:29 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
nijak
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 121
Rejestracja: 09 lis 2021, 10:17
Lokalizacja: 53°7'24"N 23°5'11"E
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 31 razy
Płeć:

Re: Niewymierne pierwiastki wielomianu?

Post autor: nijak »

O to jedna z metod na poziomie licealnym.

Pozdrawiam
Jeśli doceniasz pracę autora tego rozwiązania, to podziękuj mu zostawiając 👍.

\(e^{i\pi}+1=0\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3551
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Niewymierne pierwiastki wielomianu?

Post autor: Jerry »

Ponieważ \(W(x)=x^3−6x^2+12x−26=(x-2)^3-18\), to
\(W(x)=0\iff x=2+\sqrt[3]{18}\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ