W trójkacie ABC w któym \(|CA|=|CB|=10\) i \(\angle ABC=70^ \circ\) , obrano punkt D na boku AB taki, że \(AD=2*DB\).
Oblicz odległosc punktu D od boków CA i CB tego trójkata.
W trójkącie ABC
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: W trójkącie ABC
\(\cos 70^{\circ}=\frac{0,5|AB|}{|BC|}\\lolipop692 pisze: ↑22 mar 2023, 21:22 W trójkacie ABC w któym \(|CA|=|CB|=10\) i \(\angle ABC=70^ \circ\) , obrano punkt D na boku AB taki, że \(AD=2*DB\).
Oblicz odległosc punktu D od boków CA i CB tego trójkata.
10\cos 70^{\circ}=0,5|AB|\\
|AB|=20\cos 70^{\circ}
\)
\(|AD|=\frac{2}{3}|AB|\\
|AD|=\frac{40}{3}\cos 70^{\circ}\\
\sin 70^{\circ}=\frac{x}{|AD|}\\
x=\sin 70^{\circ}\cdot \frac{40}{3}\cos 70^{\circ}\\\)
\(|DB|=\frac{1}{3}|AB|\\
|BD|=\frac{20}{3}\cos 70^{\circ}\\
\sin 70^{\circ}=\frac{y}{|DB|}\\
y=\sin 70^{\circ}\cdot \frac{20}{3}\cos 70^{\circ}\\\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę