ciągi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 95
- Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
- Podziękowania: 34 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
ciągi
Średnia arytmetyczna trzech pierwszych wyrazów ciągu geometrycznego jest równa 26. Wyrazy te są odpowiednio równe trzeciemu, jedenastemu oraz trzydziestemu trzeciemu wyrazu ciągu arytmetycznego. Wyznacz trzy pierwsze wyrazy ciągu geometrycznego
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: ciągi
\(\frac{a_1+a_2+a_3}{3}=26\\BarT123oks pisze: ↑19 mar 2023, 15:55 Średnia arytmetyczna trzech pierwszych wyrazów ciągu geometrycznego jest równa 26. Wyrazy te są odpowiednio równe trzeciemu, jedenastemu oraz trzydziestemu trzeciemu wyrazu ciągu arytmetycznego. Wyznacz trzy pierwsze wyrazy ciągu geometrycznego
\)
\(a_1=b_{3}\\
a_2=b_{11}\\
a_3=b_{33}\)
\(\frac{b_3+b_{11}+b_{33}}{3}=26\\
b_1+2r+b_1+10r+b_1+32r=78\\
3b_1+44r=78\\
b_1=\frac{78-44r}{3}\\
b_3=\frac{78-44r}{3}+2r=\frac{78-38r}{3}\\
b_{11}=\frac{78-44r}{3}+10r=\frac{78-14r}{3}\\
b_{33}=\frac{78-44r}{3}+32r=\frac{78+52r}{3}\)
\(\frac{(78-14r)^2}{9}=\frac{(78-38r)(78+52r)}{9}\\
r=0\;\;\;r=\frac{273}{181}\\
\begin{cases}a_1=b_3=26\\a_2=b_{11}=78\\a_3=78\end{cases}\;\;\;\vee\;\;\;\begin{cases}a_1=b_3=\frac{1248}{181}\\a_2=b_{11}=\frac{3432}{181}\\a_3=\frac{9438}{181}\end{cases}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: ciągi
Pomyłki się zdarzają, bez problemu można ogarnąć jaki powinien być pierwszy wyraz
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: ciągi
chyba nie wynika
\(\frac{\frac{1248}{181}+\frac{3432}{181}+\frac{9438}{181}}{3}=\frac{\frac{14118}{181}}{3}=\frac{78}{3}=26\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę