Wielomian
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Wielomian
\(W(x)=x(x-1)(x-1)\\BarT123oks pisze: ↑19 mar 2023, 15:30 Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu \(P(x)=x^{2022}-2x^{2021}+3x-2\) przez \(x^3-x\)
P(x)=W(x)Q(x)+ax^2+bx+c\\
P(0)=c=-2\\
P(1)=a+b+c=0\\
P(-1)=a-b+c=-2\)
\(\begin{cases}c=0\\a=1\\b=1\end{cases}\\
R(x)=x^2+x-2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: Wielomian
\(
x^{2022} - 2x^{2021} + 3x - 2 = x^{2021}(x-2) + 3x - 2 \equiv x(x-2) + 3x - 2 \equiv x^2 - 2x + 3x - 2 \equiv x^2 + x - 2 = R(x)
\)
x^{2022} - 2x^{2021} + 3x - 2 = x^{2021}(x-2) + 3x - 2 \equiv x(x-2) + 3x - 2 \equiv x^2 - 2x + 3x - 2 \equiv x^2 + x - 2 = R(x)
\)
-
- Rozkręcam się
- Posty: 30
- Rejestracja: 21 lut 2023, 15:39
- Podziękowania: 7 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
Re: Wielomian
Czy może ktoś wytłumaczyć co oznacza tutaj znak tożsamości i dlaczego z \(x^{2021}\) przechodzi na \(x\)Icanseepeace pisze: ↑19 mar 2023, 16:03 \(
x^{2022} - 2x^{2021} + 3x - 2 = x^{2021}(x-2) + 3x - 2 \equiv x(x-2) + 3x - 2 \equiv x^2 - 2x + 3x - 2 \equiv x^2 + x - 2 = R(x)
\)
\(x^{2021}(x-2) + 3x - 2 \equiv x(x-2) + 3x - 2 \)
- Jerry
- Expert
- Posty: 3550
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1954 razy
Re: Wielomian
W zastępstwie Icanseepeace, pod Jego nieobecność,:
To nie jest tożsamość/równoważność, ale zapis kongruencji/przystawania: \(x^{2021}\equiv x\mod (x^3-x)\)
Powolutku, metodą wykorzystana przez eresh w poście powyżej:
\(x^{2021}=(x^3-x)\cdot p(x)+r(x)\wedge r(x)=ax^2+bx+c\\\quad \begin{cases}0=c\\1=a+b+c\\-1=a-b+c\end{cases}\iff\begin{cases}a=0\\b=1\\c=0\end{cases}\So r(x)=x\)
Pozdrawiam
[edited] Icanseepeace: przepraszam, jak zaczynałem post - nie było Cię na forum
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: Wielomian
Zapomniałem na końcu napisać do jakiego wielomianu jest zdefiniowane to przystawanie.Doni67 pisze: ↑19 mar 2023, 17:06Czy może ktoś wytłumaczyć co oznacza tutaj znak tożsamości i dlaczego z \(x^{2021}\) przechodzi na \(x\)Icanseepeace pisze: ↑19 mar 2023, 16:03 \(
x^{2022} - 2x^{2021} + 3x - 2 = x^{2021}(x-2) + 3x - 2 \equiv x(x-2) + 3x - 2 \equiv x^2 - 2x + 3x - 2 \equiv x^2 + x - 2 = R(x)
\)
\(x^{2021}(x-2) + 3x - 2 \equiv x(x-2) + 3x - 2 \)
Mój błąd. Prawidłowo po \( R(x) \) powinno być jeszcze \( \mod (x^3 - x) \)
Zatem jedynym przejściem które może sprawić problem jest:
\( x^{2021} \equiv x \mod (x^3 - x) \)
które dla lepszego zrozumienia można opisać słowami: wielomiany \( x^{2021} \) oraz \( x \) dają taka samą resztę z dzielenia przez wielomian \( x^3 - x \). Istotnie, zaczynając od zapisania:
\( x^{2021} = (x^{2021} - x^{2019}) + x^{2019} \). Ponieważ : \(x^{2021} - x^{2019} = x^{2018}(x^3 - x) \) to wyrażenie w pierwszym nawiasie jest podzielne przez \( x^3 - x \). Dlatego wielomiany \( x^{2021} \) oraz \( x^{2019} \), mają taką samą resztę z dzielenia przez wielomian \( x^3 - x \). Powtarzając powyższe rozumowanie ponad tysiąc razy dostajemy szukane:
\( x^{2021} \equiv x \mod (x^3 - x) \)
P.S.
Co ciekawe ten sam wynik dostaniemy po prostu korzystając z równania \( x^3 - x = 0 \So x^3 = x \So x^2 = 1 \).
Ostatnio zmieniony 19 mar 2023, 20:33 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: \mod
Powód: Poprawa kodu: \mod
-
- Fachowiec
- Posty: 1652
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 428 razy
Re: Wielomian
Rozumiem! Brak znaku "mod" . W szkolnych zadaniach dotyczących wielomianów nie ma kongruencji. Choć może zdarzają się kólka matematyczne , gdzie ten temat jest przedstawiany.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 30
- Rejestracja: 21 lut 2023, 15:39
- Podziękowania: 7 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
Re: Wielomian
Możesz rozpisać lepiej bo nie wiem skąd wynika np. \(c=0\)
Ostatnio zmieniony 19 mar 2023, 20:50 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: usunąłem zbędny cytat
Powód: Poprawa wiadomości: usunąłem zbędny cytat
- Jerry
- Expert
- Posty: 3550
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1954 razy
-
- Rozkręcam się
- Posty: 30
- Rejestracja: 21 lut 2023, 15:39
- Podziękowania: 7 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
Re: Wielomian
A tego już wcale nie rozumiem. Może ktoś wyjaśnić zkąd to wynika?P.S.
Co ciekawe ten sam wynik dostaniemy po prostu korzystając z równania \( x^3 - x = 0 \So x^3 = x \So x^2 = 1 \).
-
- Często tu bywam
- Posty: 239
- Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 62 razy
- Płeć:
Re: Wielomian
W miejscu gdzie jest używane \(\mod \left( x^3 - x\right) \) - rozważamy dzielenie (resztę z dzielenia) przez \(x^3-x\). Nie możemy dzielić przez zero więc sytuację \(x^3-x=0\) należy rozważyć oddzielnie. Ta mogła dać dodatkowe wyniki, albo dać sprzeczność, ale dała te same co rozważanie \(\mod \left( x^3 - x\right) \) co uznano za nawet ciekawe.
Ostatnio zmieniony 20 mar 2023, 09:42 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: \mod
Powód: Poprawa kodu: \mod