1. \(x^4+x^3+x^2+x+1=0\)
2. \(x^4+x^3+x-1=0\)
Rozwiąż równania.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 16636
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10187 razy
- Płeć:
Re: Rozwiąż równania.
\(x^4-1+x^3+x=0\\
(x^2+1)(x^2-1)+x(x^2+1)=0\\
(x^2+1)(x^2-1+x)=0\\
x^2+1=0\;\;\;\vee\;\;x^2+x-1=0\)
pierwsze sprzeczne w \(\mathbb{R}\), z drugim chyba dasz radę?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 119
- Rejestracja: 09 lis 2021, 11:17
- Lokalizacja: 53°7'24"N 23°5'11"E
- Podziękowania: 40 razy
- Otrzymane podziękowania: 31 razy
- Płeć:
Re: Rozwiąż równania.
Maciek32 chodzi Ci o rozwiązania w liczbach rzeczywistych czy zespolonych?
Jeśli doceniasz pracę autora tego rozwiązania, to podziękuj mu zostawiając
.
\(e^{i\pi}+1=0\)
\(e^{i\pi}+1=0\)
-
- Fachowiec
- Posty: 2934
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 37 razy
- Otrzymane podziękowania: 1594 razy
Re: Rozwiąż równania.
- \(x=0\So L\ne P\)
- \(x\ne0\So x^4+x^3+x^2+x+1=0\quad|:x^2\\
(x+{1\over x})^2+(x+{1\over x})-1=0\\
x+{1\over x}=\frac{-1-\sqrt5}{2}\vee x+{1\over x}=\frac{-1+\sqrt5}{2}\\
\ldots \)
Pozdrawiam
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 119
- Rejestracja: 09 lis 2021, 11:17
- Lokalizacja: 53°7'24"N 23°5'11"E
- Podziękowania: 40 razy
- Otrzymane podziękowania: 31 razy
- Płeć:
Re: Rozwiąż równania.
Pomnóżmy pierwsze równanie przez dwumian \((x-1)\) otrzymamy:
Zał: \(x \neq 1\)
\[(x-1)(x^4+x^3+x^2+x+1)=x^5-1\]
\[x^5=1,\]
\[(x^5)^\frac{1}{5}=(e^{2\pi i})^\frac{1}{5}\]
Mamy cztery rozwiązania zespolone:
\(x_1=\cos( \frac{2 \pi }{5})+i\sin( \frac{2 \pi }{5}) \)
\(x_2=\cos( \frac{4 \pi }{5})+i\sin( \frac{4 \pi }{5}) \)
\(x_3=\cos( \frac{6 \pi }{5})+i\sin( \frac{6 \pi }{5}) \)
\(x_4= \cos( \frac{8 \pi }{5})+i\sin( \frac{8 \pi }{5}) \)
W przykładzie 2. rozwiązania zespolone to: \(x=i \ , x=-i\)
Zał: \(x \neq 1\)
\[(x-1)(x^4+x^3+x^2+x+1)=x^5-1\]
\[x^5=1,\]
\[(x^5)^\frac{1}{5}=(e^{2\pi i})^\frac{1}{5}\]
Mamy cztery rozwiązania zespolone:
\(x_1=\cos( \frac{2 \pi }{5})+i\sin( \frac{2 \pi }{5}) \)
\(x_2=\cos( \frac{4 \pi }{5})+i\sin( \frac{4 \pi }{5}) \)
\(x_3=\cos( \frac{6 \pi }{5})+i\sin( \frac{6 \pi }{5}) \)
\(x_4= \cos( \frac{8 \pi }{5})+i\sin( \frac{8 \pi }{5}) \)
W przykładzie 2. rozwiązania zespolone to: \(x=i \ , x=-i\)
Jeśli doceniasz pracę autora tego rozwiązania, to podziękuj mu zostawiając
.
\(e^{i\pi}+1=0\)
\(e^{i\pi}+1=0\)