Zadanie dowodowe z Trapezem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zadanie dowodowe z Trapezem
W trapezie \(ABCD \) o podstawach \(AB\) i \(CD\) dane są długości odcinków \(|BC|= q\) oraz \(|AB| = |AC| = |AD|= p\) . Oblicz długość odcinka \(BD\). Jaki warunek musi spełniać \(p\) i \(q\) aby zadanie miało rozwiązanie? Z góry dziękuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 18 mar 2023, 16:50 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Powód: Poprawa wiadomości: cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
- Jerry
- Expert
- Posty: 3534
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1940 razy
Re: Zadanie dowodowe z Trapezem
Zrób schludny rysunek, "przedłuż" do trapezu równoramiennego i ... wnioskuj
Pozdrawiam
Pozdrawiam
PS.
Dla dodatnich \(p,q\) takich, że \(2p^2-q^2>0\) mamy \(|BD|=\sqrt{4p^2-q^2}\)
-
- Fachowiec
- Posty: 1587
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 418 razy
Re: Zadanie dowodowe z Trapezem
Z trójkąta równoramiennego \( ABC \) z porównania pola, obliczamy długość wysokości \( h = |CF|\) - trapezu.
Z trójkąta prostokątnego \( AED \) - obliczamy długość odcinka \( AE \) z twierdzenia Pitagorasa.
Z trójkąta prostokątnego \( DEB \) - ponownie obliczamy wzorem Pitagorasa długość przekątnej \( BD \) trapezu.
Z postaci otrzymanego wzoru na długość przekątnej \( BD \) odpowiadamy na pytanie " jakie warunki muszą spełniać długości odcinków \( p, q, \) aby ten wzór miał sens" ?
Z trójkąta prostokątnego \( AED \) - obliczamy długość odcinka \( AE \) z twierdzenia Pitagorasa.
Z trójkąta prostokątnego \( DEB \) - ponownie obliczamy wzorem Pitagorasa długość przekątnej \( BD \) trapezu.
Z postaci otrzymanego wzoru na długość przekątnej \( BD \) odpowiadamy na pytanie " jakie warunki muszą spełniać długości odcinków \( p, q, \) aby ten wzór miał sens" ?
- Jerry
- Expert
- Posty: 3534
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1940 razy
Re: Zadanie dowodowe z Trapezem
Po poście janusz55, doprecyzuję mój, prowadzący do szybkiej odpowiedzi, hint
Pozdrawiam
i dodatkowo: \(\alpha<90^\circ\So q<p\sqrt2\)
Pozdrawiam
-
- Fachowiec
- Posty: 1587
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 418 razy
Re: Zadanie dowodowe z Trapezem
Jeżeli dodamy do obu stron nierówności \( 4p^2 - q^2 > 0, \ \ + q^2 \) to \( 4p^2 > q^2 \ \ (*)\)
Jeśli podzielimy nierówność \( (*)\) przez \( p^2 \) to \( 4> \frac{q^2}{p^2} \ \ (**) \)
Jeśli odejmiemy do obu stron nierówności \( (**) -4, \) to
\( \frac{q^2}{p^2} - 4 = \left(\frac{q}{p} - 2\right)\left(\frac{q}{p} +2\right) < 0 \)
Stąd:
\( ...< \frac{q}{p} < \ \ ...\) pamiętając, że \( \frac{q}{p}>0. \)
Jeśli podzielimy nierówność \( (*)\) przez \( p^2 \) to \( 4> \frac{q^2}{p^2} \ \ (**) \)
Jeśli odejmiemy do obu stron nierówności \( (**) -4, \) to
\( \frac{q^2}{p^2} - 4 = \left(\frac{q}{p} - 2\right)\left(\frac{q}{p} +2\right) < 0 \)
Stąd:
\( ...< \frac{q}{p} < \ \ ...\) pamiętając, że \( \frac{q}{p}>0. \)
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 87
- Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
- Podziękowania: 40 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Re: Zadanie dowodowe z Trapezem
Dochodzimy i tak do tego samego ponieważ rozwiazaniem nierówności \(( \frac{p}{q} -2)( \frac{p}{q}+2)<0\) jest przedział \((-2,2)\) uwzględniając warunek \( \frac{p}{q} >0\) wychodzi to samo.
-
- Fachowiec
- Posty: 1587
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 418 razy
Re: Zadanie dowodowe z Trapezem
" Dochodzimy do tego samego", ale nie tą nierównością , którą napisałeś, tylko nierównością o przeciwnym znaku:
\( 4p^2 - q^2>0 \mid \cdot \frac{1}{q^2} \)
\( \frac{4p^2}{q^2}-1 >0,\)
\( \left(\frac{2p}{q} -1\right)\left (\frac{2p}{q} +1\right) >0\)
..............................
\( 4p^2 - q^2>0 \mid \cdot \frac{1}{q^2} \)
\( \frac{4p^2}{q^2}-1 >0,\)
\( \left(\frac{2p}{q} -1\right)\left (\frac{2p}{q} +1\right) >0\)
..............................
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 139
- Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
- Podziękowania: 589 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Zadanie dowodowe z Trapezem
Jakieś farmazony piszecie! I po co? @Jerry jak zwykle super rozwiązał zadanie z geometrii i uzasadnił warunki rozwiązania Chciałabym się nauczyć tak to robić
- Jerry
- Expert
- Posty: 3534
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1940 razy
Re: Zadanie dowodowe z Trapezem
Popatrz, proszę, jeszcze raz na rysunek w moim drugim poście. Czy wyobrażasz sobie taki trapez \(ABCD\), w którym zaznaczony kąt \(\alpha\) jest prosty lub rozwarty? Jeśli nie, to... jest dobrze!
Pozdrawiam