Funkcje

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Panda123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 26 lis 2022, 13:43
Podziękowania: 20 razy

Funkcje

Post autor: Panda123 »

Zad.1.
Dana jest funkcja kwadratowa \(f(x)=2(x-4)(x+12)\). Osią symetrii wykresu tej funkcji jest prosta?

Zad.2.
Wyznacz liczby \(b\) i \(c\), aby zbiorem rozwiązań nierówności \(3x^2+bx+c<0\) był przedział \((7,10)\).

Zad.3.
Dana jest funkcja f określona wzorem \(f(x)=-x^2+4x+1\). Wyznacz wartość największą i najmniejszą funkcji f w zbiorze \([0,3]\).
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Funkcje

Post autor: eresh »

Panda123 pisze: 17 mar 2023, 20:44 Zad.1.
Dana jest funkcja kwadratowa \(f(x)=2(x-4)(x+12)\). Osią symetrii wykresu tej funkcji jest prosta?
\(x_1=4\\
x_2=-12\\
p=\frac{x_1+x_2}{2}\\
p=\frac{4-12}{2}\\
p=-4\)

oś symetrii: \(x=-4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Funkcje

Post autor: eresh »

Panda123 pisze: 17 mar 2023, 20:44 Zad.2.
Wyznacz liczby \(b\) i \(c\), aby zbiorem rozwiązań nierówności \(3x^2+bx+c<0\) był przedział \((7,10)\).
[/tex].
\(3x^2+bx+c<0\\
3(x-x_1)(x-x_2)<0\\
3(x-7)(x-10)<0\\
3(x^2-17x+70)<0\\
3x^2-51x+210<0\\
b=-51\\
c=210\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Funkcje

Post autor: eresh »

Panda123 pisze: 17 mar 2023, 20:44
Zad.3.
Dana jest funkcja f określona wzorem \(f(x)=-x^2+4x+1\). Wyznacz wartość największą i najmniejszą funkcji f w zbiorze \([0,3]\).
\(f(x)=-x^2+4x+1\\
p=\frac{-4}{-2}=2\in [0,3]\\
f(2)=-4+8+1=5\\
f(0)=1\\
f(3)=-9+12+1=4\)


wartość największa - \(f(2)=5\)
wartość najmniejsza \(f(0)=1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ