Jak rozwiązać układ nierówności?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
khustabak
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 16 mar 2023, 08:52
Płeć:

Jak rozwiązać układ nierówności?

Post autor: khustabak »

Gdybym miał losowy układ nierówności, taki jak \(7y-3x\ge9\) i \(2y+3x<4\), jak rozwiązałbym ten problem?

Gdyby to był układ równań, takich jak \(7y-3x=9\) i \(2y+3x=4\), po prostu dodałbym te dwa równania i rozwiązał dla \(y\), a następnie dla \(x\).

Ale teraz nie wiem, jak bym to zrobił z systemem nierówności, ponieważ mają one różne znaki, a gdybym je dodał, jaki byłby znak? \(\ge\) lub \(<\)

Każda pomoc w komentarzach jest mile widziana!
Ostatnio zmieniony 16 mar 2023, 09:39 przez Jerry, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3532
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: Jak rozwiązać system nierówności?

Post autor: Jerry »

Taki układ ma nieprzeliczanie nieskończenie rozwiązań. Rysunek

Pozdrawiam
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1551
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 409 razy

Re: Jak rozwiązać układ nierówności?

Post autor: janusz55 »

Układ nierówności'.jpg
Najpierw zaznaczamy w prostokątnym układzie współrzędnych brzegi półpłaszczyzn \( 7x -3x = 9,\) (linia ciągła) \( 2x+3y = 4 \)
(lina przerywana) (rys.).

Potem zaznaczamy półpłaszczyzny \( 7y -3x \geq 9 \ \ 2x+3y < 4 \) (pionowe kreski).

A następnie bierzemy część wspólną obszaru (półpłaszczyzn) (część zakratkowana).
ODPOWIEDZ