Zadanie z geometri analitycznej.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mosdef21
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 09 mar 2023, 14:07
Podziękowania: 55 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Zadanie z geometri analitycznej.

Post autor: mosdef21 »

Przekątne kwadratu \(ABCD\) przecinają się w punkcie \(S = (3,− 1)\) , a jeden z jego boków jest zawarty w prostej \(k\) o równaniu \(3y + x − 10 = 0\) . Wyznacz współrzędne wierzchołków kwadratu \(ABCD\) .
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Zadanie z geometri analitycznej.

Post autor: eresh »

mosdef21 pisze: 14 mar 2023, 16:28 Przekątne kwadratu \(ABCD\) przecinają się w punkcie \(S = (3,− 1)\) , a jeden z jego boków jest zawarty w prostej \(k\) o równaniu \(3y + x − 10 = 0\) . Wyznacz współrzędne wierzchołków kwadratu \(ABCD\) .
odległość S od prostej jest równa połowie boku kwadratu
\(\frac{1}{2}a=\frac{|3-3-10|}{\sqrt{10}}\\a=2\sqrt{10}\\
d=a\sqrt{2}\\\
d=2\sqrt{20}\\
d=4\sqrt{5}\\
B(10-3b.b)\\
|BS|=\frac{1}{2}d\\
\sqrt{(3-10+3b)^2+(-1-b)^2}=2\sqrt{5}\\
9b^2-42b+49+1+b^2+2b=20\\
10b^2-40b+30=0\\
b=3\;\;\vee\;\;b=1\\
B(1,3)\;\;A(7,1)\)


\(\frac{x_c+x_a}{2}=3\So x_c=-1\\
\frac{y_c+y_a}{2}=-1\So y_c=-3\\
C(-1,-3)\)


\(\frac{x_d+x_b}{2}=3\So x_d=5\\
\frac{y_d+y_b}{2}=-1\So y_d=-5\\
D(5,-5)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
yeti2400
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 23 mar 2023, 18:41
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Zadanie z geometri analitycznej.

Post autor: yeti2400 »

Skąd wziąłeś B(10−3b.b)?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Zadanie z geometri analitycznej.

Post autor: eresh »

yeti2400 pisze: 23 mar 2023, 18:44 Skąd wziąłeś B(10−3b.b)?
B leży na prostej o równaniu \(3y+x-10=0\)
\(3y+x-10=0\\
x=10-3y\\
B(x,y)\\
B(10-3y,y)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
saabmem148
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 16 cze 2023, 17:51
Płeć:

Re: Zadanie z geometri analitycznej.

Post autor: saabmem148 »

The first point, which is probably already clear to you (but indispensable nonetheless), is to understand that the difference between whether something is discovered or invented lies in the value of its existential character. In other words, to discern between things invented and those discovered, it is necessary to first answer the question of whether or not that object under consideration exists as a complete, pure and ontological entity of its own accord in the universe. Things for which this question is answered in the affirmative (i.e., it does exist) are only available to us as objects of discovery. Contrarily, those for which the question is answered in the negative (i.e., it does not exist) are available to us as objects of invention — they are purely the product of someone's own creation.
ODPOWIEDZ