Zbiór wartości

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
BarT123oks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Zbiór wartości

Post autor: BarT123oks »

Wyznacz zbiór wartości funkcji \(\frac{x+3}{x^2+7}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zbiór wartości

Post autor: eresh »

BarT123oks pisze: 11 mar 2023, 18:11 Wyznacz zbiór wartości funkcji \(\frac{x+3}{x^2+7}\)
\(\frac{x+3}{x^2+7}=m\)
wartości m, dla których równanie będzie miało rozwiązanie są zbiorem wartości funkcji
\(x+3=mx^2+7m\\
mx^2-x+7m-3=0\\\)

dla \(m=0\) istnieje rozwiązanie
dla \(m\neq 0\):
\(\Delta\geq 0\\
1-4m(7m-3)\geq 0\\
1-28m^2+12m\geq 0\\
m\in [-\frac{1}{14},\frac{1}{2}]\setminus\{0\}
\)

Odpowiedź: \(ZW=[-\frac{1}{14},\frac{1}{2}]\)

Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ