Rozwiąż równanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 252
- Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
- Podziękowania: 302 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Rozwiąż równanie
Rozwiąż równanie \(2\sin^2x+ \sqrt{3} \sin x= \frac{ \sqrt{3} }{2}+\sin x \)
Ostatnio zmieniony 10 mar 2023, 00:00 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: \sin
Powód: Poprawa kodu: \sin
-
- Często tu bywam
- Posty: 200
- Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
- Podziękowania: 16 razy
- Otrzymane podziękowania: 50 razy
- Płeć:
Re: Rozwiąż równanie
\(2\sin^2x+ \sqrt{3} \sin x= \frac{ \sqrt{3} }{2}+\sin x\)
\(2\sin^2x+ \sqrt{3} \sin x - \sin x - \frac{ \sqrt{3} }{2}=0, t=\sin x\)
\(2t^2+ t \left( \sqrt{3} - 1\right) - \frac{ \sqrt{3} }{2}=0\)
\( \ldots \)
\(t=\frac{1}{2} \vee t=-\frac{ \sqrt{3} }{2}\)
\(\sin x=\frac{1}{2} \vee \sin x=-\frac{ \sqrt{3} }{2}\)
\( \ldots \)
\(2\sin^2x+ \sqrt{3} \sin x - \sin x - \frac{ \sqrt{3} }{2}=0, t=\sin x\)
\(2t^2+ t \left( \sqrt{3} - 1\right) - \frac{ \sqrt{3} }{2}=0\)
\( \ldots \)
\(t=\frac{1}{2} \vee t=-\frac{ \sqrt{3} }{2}\)
\(\sin x=\frac{1}{2} \vee \sin x=-\frac{ \sqrt{3} }{2}\)
\( \ldots \)
- Jerry
- Expert
- Posty: 3532
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1939 razy
Re: Rozwiąż równanie
Albo, bez zmiennej pomocniczej,:
\(2\sin^2x+ \sqrt{3} \sin x= \frac{ \sqrt{3} }{2}+\sin x \\
2\sin x(\sin x+ {\sqrt{3}\over2})-1\cdot( \frac{ \sqrt{3} }{2}+\sin x)=0\\
(\sin x+ {\sqrt{3}\over2})(2\sin x-1)=0\\
\sin x=- {\sqrt{3}\over2}\vee \sin x={1\over2}\)
Rysunek i do odpowiedzi blisko
Pozdrawiam
\(2\sin^2x+ \sqrt{3} \sin x= \frac{ \sqrt{3} }{2}+\sin x \\
2\sin x(\sin x+ {\sqrt{3}\over2})-1\cdot( \frac{ \sqrt{3} }{2}+\sin x)=0\\
(\sin x+ {\sqrt{3}\over2})(2\sin x-1)=0\\
\sin x=- {\sqrt{3}\over2}\vee \sin x={1\over2}\)
Rysunek i do odpowiedzi blisko
Pozdrawiam