Oblicz tangens
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 252
- Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
- Podziękowania: 302 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Oblicz tangens
Wiedząc, że \(4\sin^2 \alpha -3\cos^2 \alpha =3\) i \( \alpha \) jest kątem ostrym. Oblicz \(\tg \alpha \)
Ostatnio zmieniony 09 mar 2023, 23:55 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: \sin, \cos, \tg
Powód: Poprawa kodu: \sin, \cos, \tg
- Jerry
- Expert
- Posty: 3532
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1938 razy
Re: Oblicz tangens
\(4\sin^2 \alpha -3\cos^2 \alpha =3\cdot1\\
4\sin^2 \alpha -3\cos^2 \alpha =3\sin^2\alpha+3\cos^2\alpha\\
\sin^2\alpha=6\cos^2\alpha\\
\frac{\sin^2\alpha}{\cos^2\alpha}=6\)
Skoro \(\alpha\) jest ostry, to
\(\tg\alpha=\sqrt{6}\)
Pozdrawiam
4\sin^2 \alpha -3\cos^2 \alpha =3\sin^2\alpha+3\cos^2\alpha\\
\sin^2\alpha=6\cos^2\alpha\\
\frac{\sin^2\alpha}{\cos^2\alpha}=6\)
Skoro \(\alpha\) jest ostry, to
\(\tg\alpha=\sqrt{6}\)
Pozdrawiam