Sprawdź

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Sprawdź

Post autor: avleyi »

Sprawdź czy liczba jest całkowita: \(\log_2\sin60^{ \circ }+\log_2\tg30^{ \circ }\)
Ostatnio zmieniony 09 mar 2023, 23:48 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: \sin, \tg, \log
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3532
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: Sprawdź

Post autor: Jerry »

\(\log_2\sin60^\circ+\log_2\tg30^\circ=\log_2{\sqrt3\over2}+\log_2{\sqrt3\over3}=\log_2\left({\sqrt3\over2}\cdot{\sqrt3\over3}\right)=\log_2{1\over2}=-1\in\zz\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ