Wykaż, że dla każdego kąta ostrego \( \alpha \):
\( \frac{\sin^3 \alpha +\sin \alpha \cdot \cos^2 \alpha }{\cos \alpha \cdot \tg \alpha }=1 \)
Wykaż, że dla każdego kąta
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3551
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1954 razy
Re: Wykaż, że dla każdego kąta
\(L_T= \frac{\sin^3 \alpha +\sin \alpha \cdot \cos^2 \alpha }{\cos \alpha \cdot \tg \alpha }=
\frac{\sin\alpha(\sin^2 \alpha +\cos^2 \alpha )}{\cos \alpha \cdot {\sin \alpha\over\cos\alpha} }=
\frac{\sin\alpha\cdot1}{\sin \alpha }=1=P_T\)
Pozdrawiam
\frac{\sin\alpha(\sin^2 \alpha +\cos^2 \alpha )}{\cos \alpha \cdot {\sin \alpha\over\cos\alpha} }=
\frac{\sin\alpha\cdot1}{\sin \alpha }=1=P_T\)
Pozdrawiam