Wykaż, że wartość wyrażenia jest stała

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Wykaż, że wartość wyrażenia jest stała

Post autor: avleyi »

Wykaż, że wartość wyrażenia jest stała i nie zależy od miary kąta ostrego \( \alpha \).
\( \frac{1+2sin \alpha cos \alpha }{(sin \alpha +cos \alpha )^2} \)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: Wykaż, że wartość wyrażenia jest stała

Post autor: Jerry »

\(w(\alpha)= \frac{1+2\sin \alpha cos \alpha }{(\sin \alpha +\cos \alpha )^2} =
\frac{(\sin^2\alpha+\cos^2\alpha)+2\sin \alpha cos \alpha }{\sin^2 \alpha +2\sin\alpha\cos\alpha+\cos^2 \alpha }=1=const\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ