Trygonometria oblicz tg
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 252
- Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
- Podziękowania: 302 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Trygonometria oblicz tg
Kąt \( \alpha \) jest ostry i spełnia warunek \( \frac{2\sin \alpha +3\cos \alpha }{cos \alpha }=4 \). Oblicz tg.
Ostatnio zmieniony 08 mar 2023, 23:39 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: \sin, \cos
Powód: Poprawa kodu: \sin, \cos
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: Trygonometria oblicz tg
Gdzie \(t\) jest czasem, a \(g\) przyspieszeniem ziemskim? Tangens bez kąta jest [ciach]
Po przekształceniu mamy \(2\sin\alpha=\cos\alpha\). Czy stąd umiesz już wyliczyć \(\tg\alpha\)?
Po przekształceniu mamy \(2\sin\alpha=\cos\alpha\). Czy stąd umiesz już wyliczyć \(\tg\alpha\)?
Ostatnio zmieniony 08 mar 2023, 23:38 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; usunąłem niestosowny komentarz
Powód: Poprawa wiadomości; usunąłem niestosowny komentarz
- Jerry
- Expert
- Posty: 3540
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1946 razy
Re: Trygonometria oblicz tg
Albo:
\(w(\alpha)=\frac{2\sin \alpha +3\cos \alpha }{\cos \alpha }=\frac{2\sin \alpha }{\cos \alpha }+\frac{3\cos \alpha }{\cos \alpha }=2\tg\alpha+3\)
skąd blisko do odpowiedzi
Pozdrawiam
\(w(\alpha)=\frac{2\sin \alpha +3\cos \alpha }{\cos \alpha }=\frac{2\sin \alpha }{\cos \alpha }+\frac{3\cos \alpha }{\cos \alpha }=2\tg\alpha+3\)
skąd blisko do odpowiedzi
Pozdrawiam