Znajdź miarę kąta prostego \( \alpha \), który spełnia warunek:
\( \sqrt{3} \cdot \frac{1-\cos \alpha }{\cos \alpha } \cdot \frac{1+\cos \alpha }{\sin \alpha }=1 \)
Trygonometria - znajdź miarę
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: Trygonometria - znajdź miarę
Miarą kąta prostego jest \(90^{\circ}.\)
Po przekształceniu z zastosowaniem wzorów skróconego mnożenia otrzymamy\[\tg\alpha=\frac{\sqrt{3}}{3}.\]
Po przekształceniu z zastosowaniem wzorów skróconego mnożenia otrzymamy\[\tg\alpha=\frac{\sqrt{3}}{3}.\]