ciągi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
BarT123oks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

ciągi

Post autor: BarT123oks »

Wyznacz liczby \(a,b,c\) wiedząc, że \((a,b,c)\)-ciąg geometryczny, zaś \((a+1,b-1,c-19)\) oraz \((2x-2,2b-10,c-1)\) - ciągi arytmetyczne
Ostatnio zmieniony 04 mar 2023, 21:37 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: ciągi

Post autor: eresh »

BarT123oks pisze: 04 mar 2023, 14:26 Wyznacz liczby a,b,c wiedząc, że a,b,c-ciąg geometryczny, zaś a+1,b-1,c-19 oraz 2x-2,2b-10,c-1 tworzą ciągu arytmetyczne
\(
b^2=ac\\
b-1=\frac{a+1+c-19}{2}\\
2b-10=\frac{2a-2+c-1}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3540
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1946 razy

Re: ciągi

Post autor: Jerry »

Coś jest nie tak z treścią zadania, a podpowiedź eresh jest z daną treścią niekompatybilna!

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ