Problem geometrii przestrzeni

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kritiment
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 02 mar 2023, 06:22
Płeć:

Problem geometrii przestrzeni

Post autor: kritiment »

Mając płaszczyznę, prostą sieczną do płaszczyzny i punkt P na zewnątrz zarówno płaszczyzny, jak i prostej, próbuję znaleźć odcinek, który biegnie od punktu na płaszczyźnie do punktu na prostej, tak że dany punkt P jest środkiem tego odcinka.

Próbowałem, ale to po prostu za dużo. Jakaś pomoc?
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Problem geometrii przestrzeni

Post autor: grdv10 »

Bierzesz dowolny punkt na prostej i łączysz go z zadanym punktem pisząc równanie prostej. Szukasz przecięcia z płaszczyzną i korzystasz z warunku środka odcinka.

Powiedzmy, że dla uproszczenia mamy płaszczyznę \(x+y+z=4\) oraz punkt \((1,0,0)\), a prostą będzie oś \(z\), czyli \(x=y=0,\ z\in\rr\).

Dowolny punkt osi \(z\) to \((0,0,z_0)\). Prosta przechodząca przez niego i punkt \((1,0,0)\) ma wektor równoległy \([1,0,-z_0]\), więc ma równanie \(x=t,\ y=0,\ z=z_0-z_0t\). Szukasz punktu wspólnego z płaszczyzną \(x+y+z=4\) i masz\[t+z_0-z_0t=4,\]więc \[t=\frac{4-z_0}{1-z_0},\]skąd wyznaczasz punkt przecięcia. Punkt \((0,0,0)\) ma być środkiem odcinka o końcach \((1,0,0)\) i w tym punkcie przecięcia. Muszę liczyć dalej?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Problem geometrii przestrzeni

Post autor: radagast »

Można też syntetycznie:
1) Sprowadzić do przypadku płaskiego kreśląc płaszczyznę wyznaczoną przez zadaną prostą k i podany punkt P .
Dalej rozwiązujemy na wykreślonej płaszczyźnie
patrz obrazek:
Zrzut ekranu 2023-03-02 120240.png
2) dalej rozwiązujemy na płaszczyźnie:
Zrzut ekranu 2023-03-02 120928.png
a) kreślę prostą PW
b) znajduję \(W_1\) taki ,ż \(PW = PW_1\)
c)prosta równoległa do k przechodząca przez \(W_1\) przecina k' w punkcie A
prosta równoległa do k' przechodząca przez \(W_1\) przecina k w punkcie B
d) \( \kre{AB} \) jest szukanym odcinkiem
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Problem geometrii przestrzeni

Post autor: Jerry »

Analitycznie (nie jestem przekonany, że autorowi wątku o to chodziło), ja bym robił tak:
  1. Równanie płaszczyzny \(p\) zawierającej daną prostą \(k\) i dany punkt \(P\)
  2. Równanie prostej \(l\) - części wspólnej danej płaszczyzn \(\pi\) i \(p\)
  3. Niech \((x(u),y(u),z(u)),\ (x(w),y(w),z(w))\) będą postaciami parametrycznymi prostych \(k,l\) i punkt \(P=(x_P,y_P,z_P)\). Wtedy zachodzi układ równań:
    \[\begin{cases}\frac{x(u)+x(w)}{2}=x_P\\\frac{y(u)+y(w)}{2}=y_P\\\frac{z(u)+z(w)}{2}=z_P\end{cases}\]
    którego rozwiązanie prowadzi do odpowiedzi
Elementarnie: problem można sprowadzić do płaszczyzny \(p\) i konstrukcyjnie poszukiwać tych punktów... w tej chwili tej konstrukcji nie pamiętam :(

Pozdrawiam

[edited] radagast: dziękuję!
ODPOWIEDZ