Funkcja kwadratowa

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
betson
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 13 kwie 2010, 17:38

Funkcja kwadratowa

Post autor: betson »

Witam, mam problemy z tymi zadaniami, proszę o pomoc :(
ZAD 1
Sporządź wykres funkcji kwadratowej wiedząc, że jest ona symetryczna względem osi Oy, a jednym z jej miejsc zerowych jest NWD (35,21), a wartością największą tej liczba 6

ZAD 2
Liczba przekątnych n-kata wypukłego wyraża się wzorem n(n-3)/2. Czy istnieje wielokąt, którego liczba przekątnych jest dwa razy większa od liczby boków? Odpowiedź uzasadnij.

ZAD 3
Między dwoma drzewami oddalonymi od siebie o 10m rozmieszczono poziomy napięty sznur na wysokości 1,5 m od ziemi. Po rozwieszeniu prania sznur przyjął kształt paraboli. Podaj wzór opisujący tę parabolę wiedząc, że w najniższym punkcie sznur był 0,5m nad ziemią.

ZAD4
W szkole zorganizowano turniej gry w szachy. Każdy z uczestników grał mecz i rewanż. Ilu było uczestników turnieju jeśli odbyło się 182 pojedynki?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.
Jeśli wykres jest symetryczny względem osi OY. to wierzchołek leży na osi OY, drugim miejscem zerowym jest -7. Współrzędne wierzchołka to (0; 6). Wzór tej funkcji:
\(f(x)=ax^2+6=a(x-7)(x+7)\\ax^2+6=a(x^2-49)\\ax^2+6=ax^2-49a\\-49a=6\\a=-\frac{6}{49}\)
Wzór funkcji:
\(f(x)=-\frac{6}{49}x^2+6\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

2.
\(\frac{n(n-3)}{2}=2n\\n^2-3n=4n\\n^2-7n=0\\n(n-7)=0\ \Leftrightarrow n=0\ \vee \ n=7\)

Istnieje- jest to siedmiokąt.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

3.
Jeśli za oś OX przyjmiemy prostą na powierzchni ziemi, a za oś OY prostą prostopadłą przechodzącą przez wierzchołek, to wierzchołek paraboli będzie miał współrzędne \((0;\ \frac{1}{2})\). Parabola ma oś symetrii - jest nią oś OY.
Wzór tej funkcji:
\(f(x)=ax^2+\frac{1}{2}\)
Parabola przechodzi przez punkt \((5;\ 1\frac{1}{2})\)
\(f(5)=1\frac{1}{2}\\a\cdot5^2+\frac{1}{2}=1\frac{1}{2}\\25a=1\\a=\frac{1}{25}\)

Wzór tej funkcji:
\(f(x)=\frac{1}{25}x^2+\frac{1}{2}\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

4.
Gdyby każdy z każdym grał jeden mecz, to odbyłoby się \(\frac{n(n-1)}{2}\) zawodów. Jeśli drużyny grają rewanż, to tych meczy jest 2 razy więcej.
\(2\cdot\frac{n(n-1)}{2}=182\\n^2-n-182=0\\\Delta=1+728=729\\\sqrt{\Delta}=27\\n_1=\frac{1-27}{2}<0\ \vee \ n=\frac{1+27}{2}=14\)
Było 14 drużyn.
betson
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 13 kwie 2010, 17:38

Post autor: betson »

baaaardzo dziękuję!!!
ODPOWIEDZ