monotoniczność ciągu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 95
- Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
- Podziękowania: 34 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
monotoniczność ciągu
Zbadaj monotoniczność ciągu \(a_n=\frac{3n^2+4n+1}{4n^2+5n+1}\), gdzie n jest dowolną liczbą naturalną dodatnią
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: monotoniczność ciągu
Rozwiązanie:BarT123oks pisze: ↑25 lut 2023, 20:49 Zbadaj monotoniczność ciągu \(a_n=\frac{3n^2+4n+1}{4n^2+5n+1}\), gdzie n jest dowolną liczbą naturalną dodatnią
Spoiler
\(a_{n+1}=\frac{3(n+1)^2+4(n+1)+1}{4(n+1)^2+5(n+1)+1}=\frac{3n^2+10n+8}{(4n^2+13n+10}\\
a_{n+1}-a_n=\frac{(3n+4)(n+2)}{(4n+5)(n+2)}-\frac{(3n+1)(n+1)}{4n+1)(n+1)}=\frac{3n+4}{4n+5}-\frac{3n+1}{4n+1}=\frac{-1}{(4n+5)(4n+1)}<0\)
ciąg jest malejący
a_{n+1}-a_n=\frac{(3n+4)(n+2)}{(4n+5)(n+2)}-\frac{(3n+1)(n+1)}{4n+1)(n+1)}=\frac{3n+4}{4n+5}-\frac{3n+1}{4n+1}=\frac{-1}{(4n+5)(4n+1)}<0\)
ciąg jest malejący
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę