dowód

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
BarT123oks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

dowód

Post autor: BarT123oks »

Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x,y takich, że \(2x>y+1\) prawdziwa jest nierówność:
\((x-y)(x^2+xy+y^2)+x^3+y^2(2x-1)\ge x^2(y+1)\).
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: dowód

Post autor: eresh »

BarT123oks pisze: 25 lut 2023, 15:29 Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x,y takich, że \(2x>y+1\) prawdziwa jest nierówność:
\((x-y)(x^2+xy+y^2)+x^3+y^2(2x-1)\ge x^2(y+1)\).
\(2x>y+1\\
2x-y-1>0\\
(x-y)(x^2+xy+y^2)+x^3+y^2(2x-1)- x^2(y+1)=x^3-y^3+x^3+2xy^2-y^2-x^2y-x^2=\\=x^2(2x-y-1)+y^2(-y+2x-1)=(2x-y-1)(x^2+y^2)\geq 0
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ