Niewymierne pierwiastki wielomianu?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 370
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Niewymierne pierwiastki wielomianu?

Post autor: maria19 »

bhagal92 pisze: 24 lut 2023, 07:12 Jak znaleźć przybliżoną wartość pierwiastka niewymiernego funkcji:
\(W(x)=x^3−6x^2+12x−26\)

Odp. Około 4,6
.
Poprosiłbym o jakiś sposób (najlepiej) na poziomie licealnym Kiedyś robiłem takie przykłady metodą w której zawężałem przedziały, ale kompletnie nie mogę sobie jej przypomnieć, a przekopanie sieci również nie dało rezultatów
Też interesowały mnie wielomiany wyższych rzędów w liceum. Teraz jest to dostępne na jedno kliknięcie. Nie wierzę, że nie mogłeś znaleźć https://eduinf.waw.pl/inf/alg/008_nm/0009.php
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3532
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: Niewymierne pierwiastki wielomianu?

Post autor: Jerry »

Wersja dla średnio spostrzegawczych:

Ponieważ
\(w'(x)=3x^2-12x+12=3(x-2)^2\),
to można wnioskować, że
\(w(x)=(x-2)^3-18\)
i
\(w(x)=0\iff x-2=\sqrt[3]{18}\\ x=2+\sqrt[3]{18}\approx4,620741\)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3532
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: Niewymierne pierwiastki wielomianu?

Post autor: Jerry »

Autor wątku wkleił niebezpieczny link do podpisu. Jego post usunąłem, ale wątek ciekawie się rozwinął - zostawiłem.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ