Środkowe w trójkącie równoramiennym mają długości \(3 \sqrt{5} ,\ 3 \sqrt{5}\) i \(6\).
Oblicz długości boków tego trójkąta.
z góry dziękuję za pomoc
środkowe w trójkącie równoramiennym
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 14
- Rejestracja: 15 sty 2023, 21:34
- Podziękowania: 17 razy
- Płeć:
środkowe w trójkącie równoramiennym
Ostatnio zmieniony 21 lut 2023, 18:58 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
-
- Expert
- Posty: 3800
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 53 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Re: środkowe w trójkącie równoramiennym
Przyjmijmy oznaczenia jak na rysunku, z w wnioskami z tw. o środkowych trójkąta:
Z \(\Delta MBC: |BC|=\sqrt{|MB|^2+6^2}=\ldots\)
i do ostatecznej odpowiedzi blisko
Pozdrawiam
Z \(\Delta MBS : |MB|=\sqrt{(2\sqrt5)^2-2^2}=\ldots\)Z \(\Delta MBC: |BC|=\sqrt{|MB|^2+6^2}=\ldots\)
i do ostatecznej odpowiedzi blisko
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.