Funkcja

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Funkcja

Post autor: alanowakk »

Mam polecenie wyznacz a. \(P=(-2,3)\) \(f(x) =( \frac{2}{ \sqrt{2} }) ^x=1\). Wydaje mi się to zadanie jakies niekompletne czy może ma ktoś pomysl jak powinno być poprawnie? Czy da się to jakoś wyliczyć?
Taotao2
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 09 lut 2023, 20:30
Podziękowania: 46 razy

Re: Funkcja

Post autor: Taotao2 »

Chodzi tutaj o wyliczenie współczynnika kierunkowego prostej przechodzącej przez punkt \(P=(-2,3)\) i przez punkt dla którego funkcja \(f(x)= (\frac{2}{ \sqrt{} 2})^x \) jest równa 1. Czyli w tym przypadku dla argumentu 0.
Tutaj masz pogląd graficzny: https://www.desmos.com/calculator/uvevxr4vpo .

Odpowiedź: \(a=1\)

Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3550
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Funkcja

Post autor: Jerry »

Dla mnie to jest bełkot :(
Taotao2: Jestem pod wrażeniem, musisz mieć za sobą ciekawe doświadczenia z ćwiczeniowcami...

Pozdrawiam
Taotao2
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 09 lut 2023, 20:30
Podziękowania: 46 razy

Re: Funkcja

Post autor: Taotao2 »

Poprawiam:
\(a=-1\) ponieważ jest to prosta o równaniu: \(y=-x+1\)
ODPOWIEDZ